Soms proberen criminelen misbruik te maken van onze infrastructuur, onze operatie en de bedrijven op Schiphol. Als logistiek knooppunt en toegangspoort tot Nederland en Europa zijn we helaas ook aantrekkelijk voor criminelen. Op Schiphol zijn we hier alert op, maar het helpt als jij ook waakzaam bent. Help jij mee ondermijning te voorkomen en te bestrijden?
Als criminelen uit de onderwereld misbruik proberen te maken van de processen en infrastructuur van de bovenwereld heet dat ondermijning. Bij ondermijning op Schiphol kun je bijvoorbeeld denken aan een Schipholpashouder die informatie doorgeeft over beschermd gebied of een oogje dichtknijpt bij een overtreding, een taxichauffeur of crew die een pakketje meeneemt, wildlife trafficking, malafide valetparking of smokkelwaar die mee gaat in vracht. Gelukkig zijn het uitzonderingen, maar het gebeurt wel en schaadt daarmee de veiligheid op de luchthaven en de goede naam van al die medewerkers op Schiphol die wel integer handelen.
Signalen zijn niet altijd makkelijk te herkennen, maar er zijn wel zaken die kunnen wijzen op ondermijning. Rijdt iemand in een ongewoon dure auto, loopt een collega ineens op kostbare merkschoenen of wil iemand opvallend vaak met een bepaalde collega werken? Het is meestal onschuldig, maar kan ook een teken zijn dat er iets niet in de haak is.
Op basis van deze voorbeelden denk je misschien dat ondermijning niet ernstig is. Maar het tegendeel is waar. Het gaat vaak om veel geld en criminelen die geweld niet schuwen. Soms worden medewerkers ook onder druk gezet. En als je eenmaal meewerkt, stap je er niet zomaar weer uit. Daarom wordt ondermijning vaak een sluipend gif genoemd. Bekijk hier een filmpje over wat we daar mee bedoelen.
Wees voorzichtig met de informatie die je deelt, bijvoorbeeld op social media.
Ga niet in op (verdachte) verzoeken om informatie. Wat voor jou misschien onschuldig lijkt, kan voor criminelen waardevolle kennis zijn. Denk bijvoorbeeld aan een foto van een bepaalde plek op de luchthaven of een dienstrooster.
Neem nooit iets mee door de security voor iemand anders.
Zie je iets verdachts of word je zelf benaderd? Meld het! Dit kan bij je leidinggevende, bij een vertrouwenspersoon binnen het bedrijf waar je werkt, bij de KMar of via Meld Misdaad Anoniem
Het Openbaar Ministerie, de gemeente Haarlemmermeer, de KMar, Douane, KLM en Schiphol bundelen de krachten voor een veilige luchthaven.