Mobiliteits- en vervoersprojecten: Optimale mobiliteit

Je wilt graag op tijd op Schiphol zijn en er niet te lang overdoen om weer thuis te komen. Een optimaal bereikbare luchthaven is daarom erg belangrijk. Maar een goede luchtkwaliteit op en rondom Schiphol ook. De focus in ons mobiliteits- en vervoersbeleid ligt daarom op schoon en minder wegverkeer van, naar en op Schiphol.

Wij willen tot de koplopers behoren in het terugdringen van CO2, NOx, PMx en fijnstof door gemotoriseerd vervoer. Dit vinden we belangrijk voor de gezondheid van onze medewerkers en de directe omgeving. Met onderstaande projecten leveren we hier een bijdrage aan.

Design en animatie: Frédérik Ruys, Vizualism

Elektrisch vervoer van en naar Schiphol

Op en rond Schiphol rijden steeds meer elektrische voertuigen. Deze goede ontwikkeling stimuleren wij van harte. Daarom rijdt Schiphol Taxi sinds oktober 2014 met een grote vloot 100% elektrische taxi’s. Dit zijn het Tesla model S voor vijf personen, het Tesla model X voor zeven personen en verder rijden er VW taxibusjes op groen gas, voor negen personen.

Sinds eind maart 2018 rijden er ook 100 elektrische openbaar vervoerbussen op en rond Schiphol.

Elektrisch reizen tussen vliegtuig en gate

Niet alleen voor de schermen, maar ook ‘achter de schermen’ nemen wij onze ambitie serieus. Daarom gebruiken wij 37 elektrische platformbussen voor het vervoer van reizigers van hun vliegtuig naar de gate en vice versa. Deze zijn speciaal ontworpen voor, en in samenwerking met, de luchthaven.

Elektriciteit voor het vliegtuig

Normaal gesproken gebruiken stilstaande vliegtuigen hun eigen kerosine aangedreven hulpmotor (APU) of een losse diesel aggregaat (GPU) voor elektriciteit en airconditioning. Om dit fossiel brandstofgebruik terug te dringen hebben wij 70 vliegtuigopstelplaatsen uitgerust met installaties voor vaste walstroom (400 Hz) en pre-conditioned air units.

Opladen van je eigen elektrische auto en motor

Vanuit een duurzaamheidsperspectief ontmoedigen we het halen en brengen van passagiers, met de auto. Maar natuurlijk ontvangen wij elektrische auto’s en motoren graag. Daarom zorgt Schiphol Parking ervoor dat je op steeds meer plekken je auto of motor elektrisch op kunt laden.

Elektrisch laden is mogelijk op de diverse Schiphol Parking parkeerlocaties.

Met een deelauto van en naar Schiphol

Kom met een deelauto naar Schiphol. Bij dit car sharing-concept bezit je geen auto, maar maak je gebruik van een car2go die bij je in de buurt staat geparkeerd. Je betaalt alleen wanneer je de auto gebruikt. Bovendien zijn de Smarts 100% elektrisch.

Grootste vloot elektrische bussen

Sinds eind maart 2018 rijden er 100 elektrische openbaar vervoerbussen op en rond Schiphol. Het is daarmee de grootste elektrische busvloot van Europa. In 2021 rijden er zelfs 258 elektrische bussen! Schiphol realiseerde en financierde de infrastructuur voor de laadpunten op de luchthaven.