Elektrische bussen: De grootste vloot van Europa

Sinds eind maart 2018 rijden er 100 elektrische openbaar vervoerbussen van Connexxion, op en rond Schiphol. Het is daarmee de grootste elektrische busvloot van Europa. En vanaf 2021 groeit het aantal zelfs naar 258 elektrische bussen!

Emmissievrij als voorwaarde in aanbesteding

Eind december 2017 ging het nieuwe contract in voor het openbaar busvervoer op en rond de luchthaven. De Vervoerregio Amsterdam en Schiphol besloten na onderzoek, om emissievrije bussen als voorwaarde op te nemen in de aanbesteding. Deze werd uiteindelijk gewonnen door Connexxion.

Schiphol is naast luchthaven ook een van de grootste knooppunten van het Nederlandse openbaar vervoer. Elke dag gebruiken duizenden reizigers, forensen en werknemers een bus op, van en naar Schiphol. De samenwerking met Connexxion en de Vervoerregio Amsterdam is een grote stap richting onze ambitie om in 2040 CO2-neutraal te zijn.

Duurzaam rijden, duurzaam opladen

De elektrische VDL Citea bussen op Schiphol rijden 24 uur per dag en hebben een batterijcapaciteit van 170 kWh. De actieradius van een bus met volle batterij is maximaal 80 kilometer, uitgaande van een verbruik van 2 kWh per kilometer. De bussen worden opgeladen door Heliox snel- en langzaamladers. Snelladen gaat met 450kWh, duurt maximaal 15 tot 25 minuten en vindt overdag plaats tussen de ritten door. Langzaam laden gaat met 30kWh, neemt tussen de vier en vijf uur in beslag en vindt ’s avonds op de busremise plaats.

Schiphol realiseerde en financierde de infrastructuur voor de laadpunten op de luchthaven. Dit gebeurt op Schiphol P30, OV-knooppunt Schiphol Noord, aan de Cateringweg op Schiphol en in Amstelveen. In 2019 komen er nog laadlocaties in Haarlem (busstation) en Schiphol Zuid (busremise).

Wat levert het op?

De besparing op het gebied van CO2-uitstoot is niet een, twee, drie te berekenen. Dit is afhankelijk het aantal kilometers en de bezetting van de bussen. De elektrische bussen stoten echter geen CO2 uit en worden op Schiphol opgeladen met stroom van 100% Nederlandse windenergie.