Doe je het wel veilig?: Schiphol Safety Day - maandag 2 december

SERIOUS GAMES // ON SITE DEMO’S // LIFE SAVING WORKSHOPS // ADRENALINE FUELED RISK TALK

Veiligheid is veel meer dan alleen regels en procedures. Het raakt ons allemaal persoonlijk, want iedereen komt weleens in een risicovolle situatie terecht. Tijdens werk, thuis of onderweg bijvoorbeeld.

Op de Schiphol Safety Day ontdek je hoe je ongevallen voorkomt, én wat je moet doen als het toch misgaat.

Dus heb je altijd al een brand willen blussen? Ben je toe aan een EHBO-cursus? Wil je ontdekken hoe het is om ondersteboven in een auto te zitten? Of ben je benieuwd naar de risk-lessen van een onvervalste survivalexpert?

Schrijf je snel in!

Aanmelden kan tot uiterlijk donderdag 28 november 14.00 uur.

Talk: De Risk-lessen van een survivalexpert

Als ruim 25 jaar bewandelt avonturier Melvin Redeker tijdens wereldwijde expedities de dunne lijn tussen veiligheid en grenzen verleggen. Daardoor ontwikkelde hij een uniek perspectief op samenwerken, veiligheid en omgaan met verandering en tegenslag.

Grip op risico’s - van hier tot de Himalaya

Tijdens pionierstochten trotseerde Melvin Redeker sneeuwstormen in de Himalaya, beklom hij bergtoppen die nog nooit door een mens waren begaan en kwam hij op een oceaanbodem oog in oog met een groep jagende orka’s. Daar moet je wel een beetje roekeloos voor zijn toch? Ja, en nee. Want hoewel hij bewust grenzen opzoekt, doet hij er tijdens zijn expedities alles aan om risico’s te vermijden.

Laat je meeslepen door Melvin’s bevlogen verhaal, vergaap je aan zijn spectaculaire beeldmateriaal en leer vanaf het puntje van je stoel hoe je met een goed begrip van je risk appetite betere keuzes kunt maken in je leven en op de werkvloer.

Met introductie door Birgit Otto, COO van Royal Schiphol Group.

Hoe laat 12.00 uur inloop met lunch, talk start om 12.30 uur
Hoe lang 90 min
Waar In het auditorium van het Schipholgebouw

Schrijf je in

Steengoede workshops & demo's

Safety first, second en third tijdens het gevarieerde programma van Safety Day. Met uitdagende workshops en interactieve demo’s in alle hoeken van de luchthaven. Meld je snel aan, want vol=vol!

Blustraining

Ervaar zelf hoe het is om een brand te blussen in een oefenruimte van de brandweer van Schiphol. Spektakel gegarandeerd, en je leert een hoop. Hoe ontstaat brand? Hoe ontwikkelt een vuurhaard zich? En hoe kan je vlammen het beste bestrijden?

Hoe laat: 9.30u / 11:30u / 13:30u / 15:30u
Hoe lang: 60 minuten
Waar: VTC Schiphol

Schrijf je in

Schipholwereld in VR

Wist je dat heel Schiphol ook in Virtual Reality bestaat? De brandweer gebruikt deze virtuele 3D-omgeving om elke dag te oefenen met uitrukken op de luchthaven. Zo leren ze blindelings de weg kennen, zonder de operatie te storen. Tijdens de Safety Day krijg jij de kans om virtuele Schipholwereld met een VR-bril te ervaren.

Hoe laat: 11.00 – 14.00
Hoe lang: Iedere 15 minuten een nieuw duo
Waar: X-Room / Vide

Schrijf je in

EHBO-workshop

Het belang van Eerste Hulp Bij Ongelukken hoeven we niemand uit te leggen. Ben jij toe aan een opfriscursus of heb je nog nooit iets met EHBO gedaan? Meld je dan aan voor deze praktische workshop. Je leert onder andere reanimatie met en zonder AED, doeltreffend handelen bij stikken of verslikken en snel ingrijpen bij bewusteloosheid, flauwte of beroerte. Daarnaast weet je na afloop wat de vijf belangrijkste punten zijn bij het verlenen van eerste hulp.

Ter info! Deze workshop is geen volledige EHBO-cursus. Je krijgt na afronding van de workshop een certificaat thuis gestuurd, maar dit is geen volwaardig EHBO-diploma.

Hoe laat: 08.30 – 12.30 en 13.00 – 17.00
Hoe lang: 4 uur
Waar: Schipholgebouw, ruimte E-441

Schrijf je in

Safety walk Bagagekelder

Altijd al eens onze hypermoderne bagagekelder van binnen willen zien? Dit is je kans! Tijdens deze safety walk verken je de enorme hal vol slimme robots in een groep van maximaal 10 personen. Je krijgt er uitleg over de veiligheidsrisco’s op deze locatie en bespreekt met collega’s die er werken hoe ze met risicosituaties omgaan.

Let op! Voor deze activiteit is het verplicht om de juiste Persoonlijke Beschermingsmiddelen (PBM) te dragen. Mocht je deze zelf hebben, neem ze dan mee. Heb je geen eigen PBM? Zorg dan in ieder geval voor je eigen veiligheidsschoenen. De rest kun je lenen bij de uitgiftebalie.

Let op! Aan deze activiteit kun je alleen meedoen als je een Schipholpas met toegang tot de bagagekelder (B) hebt. Voor maximaal drie personen kan een uitzondering worden gemaakt. Heb je geen B op je pas, maar wil je wel deelnemen? Meld je dan snel aan en stuur een mail naar safetyday@schiphol.nl. Hoor je bij de eerste drie, dan mag je alsnog mee.

Hoe laat: 10.00 uur
Hoe lang: 2 uur
Waar: De CUIP-balie terminal / Centrale uitgiftebalie

Schrijf je in

Safety walk Veilig vluchten

Haal je sportschoenen maar alvast van zolder en maak je op voor een verrassende wandeling over Schiphol. Tijdens deze safety walk verken je in een groep van maximaal 8 personen een operationeel gebied op de luchthaven. Hier krijg je uitleg over de veiligheidsrisco’s op deze locatie en bespreek je met collega’s die er werken hoe ze met risicosituaties omgaan.

Let op! Aan deze activiteit kun je alleen meedoen als je een groene of oranje Schipholpas hebt.

Hoe laat: 10:30 en 14:00 uur
Hoe lang: 90 minuten
Waar: Terminal (Exacte locatie volgt, deelnemers worden per mail op de hoogte gebracht)

Schrijf je in

Workshop Zelfredzaamheid

Fight, flight of freeze: hoe reageer jij in een noodsituatie? Dat weet je pas als je er middenin zit, toch? Nee hoor! Tijdens deze interactieve workshop kom je erachter wat voor calamiteiten-type jij bent. Informatie die van levensbelang kan zijn, voor jezelf en de mensen om je heen. Voor maximaal 30 deelnemers.

Hoe laat: 13.00 en 15.00 uur
Hoe lang: 45 minuten
Waar: Terminal (Exacte locatie volgt, deelnemers worden per mail op de hoogte gebracht)

Schrijf je in

Rondleiding bouwplaats nieuwe pier

Neem een kijkje in de toekomst van Schiphol en bezoek de bouwplaats van onze nieuwe pier. Je komt er van alles te weten over dit interessante project en leert ter plaatse over veiligheid in de bouw. Welke gevaren zijn er en hoe voorkom je ongevallen op een drukke bouwplaats vol grote en kleine risico’s?

Let op! Voor deze activiteit is het verplicht de juiste PBM te dragen. Als je deze niet bij je hebt, kun je niet deelnemen aan deze activiteit.

Hoe laat: 9.45 / 10.00 / 10.15 / / 13.45 / 14.00 / 14.15 uur Hoe lang: 75 minuten Waar: Hoofdingang van de bouwplaats Voertaal: Engels

Schrijf je in

Uitkijkpunt bouwplaats nieuwe pier

Heb je niet de juiste veiligheidskleding om de bouwplaats van de pier te bezoeken, maar wil je wel van alles weten over de bouw van dit interessante project? Dan is dit de activiteit voor jou! Vanaf het uitkijkpunt heb je goed zicht op de werkzaamheden. Daarnaast beantwoorden collega’s van CAP (Capital Programme) al je vragen.

Hoe laat: 10.30 / 11.00 / 14.30 / 15.00 uur
Hoe lang: 20 minuten
Waar: Viewing Point (op de hoek bij de kiss & ride)
Voertaal: Engels

Schrijf je in

Serious games

Safety saai? Dacht het niet! Deze serious games zijn niet alleen erg spannend, je steekt er ook nog wat van op.

Car crash simulator

Heb je ooit wel eens ondersteboven in een auto gezeten? Hopelijk niet. Het is een schokkende en desoriënterende ervaring, zelfs in een gecontroleerde omgeving. Tijdens Safety Day kun je dat zelf ervaren, in de ongevalsimulator. Hierin wordt levensecht nagebootst hoe het is om in een voertuig te zitten dat over de kop is geslagen. Onder begeleiding van een ervaren instructeur leer je hoe je als bestuurder of bijrijder in zo’n benarde situatie veilig en zonder letsel uit de auto komt. Maximaal 2 personen per sessie.

Hoe laat: De hele dag door
Hoe lang: 15 minuten
Waar: Voor de ingang van het Schipholgebouw

Schrijf je in

Escape room: panic at the airport

Of je nu een escape room-expert bent of er nog nooit eentje hebt gedaan: deze spectaculaire Schiphol-editie wil je niet missen! In een team van maximaal 8 personen voer je een race tegen de klok om verschillende safety challenges op te lossen. De belangrijkste ingrediënten: samenwerking, gezond verstand en leren van je fouten. Een verrassende manier om collega’s beter te leren kennen en het belang van veilig werken te ervaren (zonder het risico dat er écht iemand gewond raakt). Je kunt je aanmelden met een of meer personen.

Hoe laat: De hele dag door
Hoe lang: 60 minuten
Waar: Bij de terminal

Schrijf je in

BowTie game: safety first?

Hoe vind je de juiste balans tussen veiligheid en zo veel mogelijk geld verdienen? Tijdens de BowTie game leer je alles over risicomanagement versus productiedoelen bij bouwprojecten. Je speelt het spel met 4 deelnemers en over zes rondes, waarin je elke keer bepaalt hoeveel geld je uitgeeft aan veiligheidheidsmiddelen. Zet je de juiste middelen in? Dan voer je de opdracht succesvol uit en verdien je geld. Geef je te weinig aan veiligheid uit? Dan loop je het risico op een bedrijfsongeval en stillegging van de bouw. Investeer je te veel geld in veiligheid, dan verdien je minder dan je hebt uitgegeven. Keuzes, keuzes, keuzes dus!

Versla je directe medespelers voor eeuwige risk-roem, of verzamel het meeste geld van iedereen en win de dagprijs.

Hoe laat: 11.00 – 14.00
Hoe lang: 30 minuten per keer
Waar: X-Room / Vide

Schrijf je in

Vragen over Schiphol Safety Day?

Neem contact op met safetyday@schiphol.nl.