Alle maatregelen op een rij

Om het risico op een nieuwe uitbraak van het coronavirus te verkleinen, hebben we voor jouw veiligheid en die van je collega’s en de reizigers maatregelen genomen. De meeste van die maatregelen ken je al, want deze kom je overal in Nederland tegen. Maar op Schiphol komen ook veel reizigers uit andere landen, die nog niet bekend zijn met hoe we in Nederland met corona-maatregelen omgaan. Daarom zetten we hier alle maatregelen voor je op een rij.

Schone handen zijn helpende handen

We vragen je zo min mogelijk aan te raken en regelmatig je handen te wassen. Dit kan uiteraard bij de toiletten, maar er zijn ook overal op Schiphol dispensers met desinfecterende handgel. Voel je vrij om deze te gebruiken en anderen hierop te attenderen. In de terminal en kantoren maken we extra schoon en hebben we vooral aandacht voor de contactpunten zoals deurklinken, knoppen en trapleuningen.

Mondkapjes

Schiphol roept medewerkers op om in alle passagiersgebieden in de terminal een mondkapje te dragen. Op een ruime meerderheid van de Europese luchthavens geldt een verplichting voor het dragen van een mondkapje op de hele luchthaven. Schiphol wil aansluiten bij internationaal beleid om op deze manier eenduidigheid aan reizigers te bieden, die zij ook van ons verwachten.

Daarnaast is het dragen van een mondkapje ook verplicht:

 1. Het dragen van een niet-medisch mondkapje is verplicht op locaties waar 1,5 meter niet gewaarborgd kan worden. Dit beleid is sinds 15 juni 2020 van kracht en is onderdeel van het Protocol ‘Een verantwoorde start en aankomst van je reis’ dat is opgesteld door de luchtvaartsector en de rijksoverheid. Dit geldt voor reizigers en medewerkers.
 2. Het dragen van een mondkapje is ook verplicht in de volgende gebieden:
 • In de vertrekhallen
 • Bij de security- en paspoortcontrole
 • Bij de gate tijdens het boardingproces
 • In de reclaimhallen
 • In de bus van en naar de parkeerplaatsen
 • In de bus van en naar het vliegtuig
 • Bij de stafdoorgangen
 • Bij de ingang van de Covid-19 teststraat

Dankjewel dat je hier het goede voorbeeld geeft.

Ben je onverhoopt je mondkapje vergeten? Geen nood, bij verschillende winkels op Schiphol Plaza zijn mondkapjes te koop, waaronder de apotheek en de Hema. Ook staan er meerdere automaten met mondkapjes in de terminal.

Veilig afstand houden

Overal op Schiphol hebben we markeringen en stickers aangebracht die je helpen de juiste routes te volgen zodat je 1,5 meter afstand kunt houden. Looproutes, in- en uitgangen zijn allemaal duidelijk aangegeven. Binnen in de terminal en de kantoorgebouwen kom je deze aanwijzingen ook vaak tegen. Ook in de bagagekelder vind je markeringen en de carrousels worden om en om ingepland zodat je makkelijker afstand kunt houden bij het werken.

Wees alert op punten waar je anderen tegenkomt, zoals bij de entrees, trappen en doorgangen. Bij de liften staat aangegeven met hoeveel personen je tegelijkertijd in de lift kunt. Het zou fijn zijn als je bij voorkeur de trap gebruikt, tenzij het niet anders kan. Op de trap houden we zes treden afstand en sommigen trappen zijn eenrichtingsverkeer. Gebruik je een noodtrap, let dan goed op dat je de deuren goed sluit in verband met brandveiligheid. Wil je even ergens zitten om uit te blazen? Om veilig afstand te kunnen houden zijn er beperkt zitjes beschikbaar.

Spatschermen en plexiglas afscheidingen

Bij de balies is 1,5 meter afstand houden een uitdaging. Daarom zijn de meeste balies voorzien van doorzichtige schermen. Die kom je bijvoorbeeld tegen bij de informatie- en incheckbalies en bij de balies van de Koninklijke Marechaussee.

Extra bescherming bij personeelsdoorgangen

Voor de veiligheid van de collega’s en de beveiligingsmedewerkers zijn diverse maatregelen genomen bij de personeelsdoorgangendoorgangen:

 • Je ziet overal markeringen om 1,5 meter afstand te kunnen houden
 • De irisscan-sluis en bakken bij security worden extra schoongemaakt
 • Beveiligingsmedewerkers dragen mondkapjes en handschoenen
 • De securitycontrole is in overleg met het RIVM en NCTV aangepast

Om soepel door de securitycontrole te gaan, check je van tevoren of je geen voorwerpen in je kleding of op je lichaam draagt. Daarna doe je alle losse spullen in de bakken die door de handbagagescanner gaan. Zo voorkom je dat er een alarm ontstaat en je opnieuw door het poortje moet of onnodig gefouilleerd moet worden. Prettig voor je eigen veiligheid en die van je collega’s. En je bent sneller door de controle. Een mondkapje is bij de personeelsdoorgangen verplicht.

Gastvrij naar bezoekers

Als medewerker op Schiphol ben je een ambassadeur voor de luchthaven. Omdat reizigers en bezoekers het best spannend vinden om op een drukke internationale luchthaven te zijn in deze tijd, is het fijn als je extra gastvrij bent. Dat kan heel goed op 1,5 meter. Komen mensen te dichtbij, doe dan gerust een stap achteruit en vraag ze vriendelijk of ze 1,5 meter afstand tot jou willen bewaren. Ook dan kun je een vraag beantwoorden of ze van dienst zijn. Voor functies waar je geen 1,5 meter afstand kunt houden, gelden meestal specifieke instructies, zoals het dragen van een mondkapje en handschoenen. Check het bij je werkgever als dit voor jou van toepassing is. Bij de balies zijn spatschermen geplaatst om zowel medewerkers als reizigers te beschermen.

Kom in bedrijfskleding naar de luchthaven

Heb je een locker op Schiphol voor je werkkleding? In veel lockerruimtes is afstand houden lastig als meerdere mensen zich tegelijkertijd omkleden. Is dat het geval, overweeg dan om thuis je werkkleding aan te trekken, zodat je je niet hoeft om te kleden op Schiphol.

Elkaar aanspreken

Schiphol zet safeguards in die toezien op het naleven van de veiligheidsmaatregelen, waaronder het afstand houden of het dragen van een mondkapje. Je mag elkaar ook aanspreken op het naleven van de coronamaatregelen. Doe dat altijd op een respectvolle manier en waardeer het als anderen jou aanspreken. Het betekent dat je geeft om elkaars veiligheid en die van de reiziger.