Wat kun jij doen voor een duurzame luchthaven?: Alle hulp is welkom

Je kunt op verschillende manieren reizen. Hoewel het misschien niet de meest duurzame manier is, is vliegen soms wel de meest handige en snelste manier van reizen om op je (verre) bestemming te komen. Met onderstaande zaken, kun je de impact van je reis op het milieu verminderen. Je helpt hiermee ook onze ambitie – de meest duurzame luchthaven te zijn – waar te maken.

1. Kies voor compensatie van de CO₂-uitstoot

Wereldwijd zorgt de luchtvaart voor 2% van de CO₂-uitstoot. Met het planten van bomen of het investeren in duurzame energieprojecten, kan je de CO₂-uitstoot van je reis compenseren. Wil je weten hoeveel CO₂ jouw reis uitstoot? En heb je belangstelling om dat te compenseren? Je regelt het via de site van je luchtvaartmaatschappij, je reisbureau of organisaties die hierin gespecialiseerd zijn.

2. Vlieg zo rechtstreeks mogelijk

Kies voor een rechtstreekse vlucht of zo rechtstreeks mogelijk. Overstappen betekent vaak omvliegen en dus meer CO₂-uitstoot. En wist je dat 1 keer minder opstijgen en landen aanzienlijk wat CO₂-uitstoot scheelt?

3. Kies je airline bewust

Kijk van tevoren wat een airline aan duurzaamheid doet. De een gaat er nu eenmaal bewuster mee om dan de ander. Zo vliegt KLM op sommige trajecten op biobrandstoffen. Bijvoorbeeld op het traject van Amsterdam naar Los Angeles. En easyJet compenseert alle CO₂-uitstoot van haar vluchten.

4. Minder bagage betekent minder CO₂-uitstoot

Hoe meer bagage je meeneemt, hoe zwaarder het vliegtuig wordt. Neem daarom alleen de bagage mee die je nodig hebt als je reist. Minder bagage betekent een lichter vliegtuig. Daardoor is er minder kerosine nodig om je naar je bestemming te brengen. En minder brandstof leidt weer tot minder CO₂-uitstoot.

Kies bewust hoe je naar Schiphol komt

Met de trein reis je het milieuvriendelijkst. Heb je geen of weinig bagage? Dan kun je zelfs makkelijk met de fiets naar Schiphol reizen. Wil je toch met de auto komen? Huur dan een Car2Go, kom met een elektrische taxi of met je eigen (elektrische) auto en parkeer op Schiphol. Dat scheelt toch weer een paar (honderd) kilometer, ten opzichte van je te laten wegbrengen en ophalen.

Europese bestemmingen goed met de trein bereikbaar

Schiphol moedigt reizigers aan om voor afstanden korter dan vijfhonderd kilometer de trein te nemen in plaats van het vliegtuig. Vanuit Schiphol neem je makkelijk de trein naar Antwerpen, Brussel, Parijs en diverse bestemmingen in Duitsland. De trein is bij deze afstanden minder milieubelastend dan het vliegtuig.

Scheid je afval, ook op de luchthaven

Je bent vast al gewend om thuis je afval te scheiden. Ook bij ons in de terminal staan speciale afvalbakken. In deze bakken scheid je makkelijk je papieren, plastic en restafval. Hoe meer mensen dit doen, hoe beter de recyclekwaliteit van onze afvalstromen wordt. Help je mee?

Duurzame en fair trade producten op Schiphol

Koop je een cadeau voor jezelf of een bekende? Denk er dan eens aan om specifiek te shoppen voor verantwoorde producten. Bij diverse winkels op Schiphol kun je hiervoor al terecht. Bij Rituals of Xpress Spa bijvoorbeeld.

Ook voor eten en drinken komen steeds meer verantwoorde opties. Bij Café Chocolat geniet je van een fair trade kopje koffie met een heerlijk stuk chocolade. Maar ook Fair Taste Café, Starbucks, Juicy Details, Harvest Market en Leon verkopen verantwoorde en vaak ook lokale producten.