Schiphol bestaat 100 jaar: Schiphol verbindt

2016 was een bijzonder jaar voor Schiphol en voor alle mensen die Schiphol samen tot de luchthaven hebben gemaakt die ze nu is. We bestonden 100 jaar! Maar wat is het verhaal achter 100 jaar Schiphol?

Schiphol bestaat 100 jaar

1916; op een drooggemalen, drassig stukje grond in de Haarlemmermeer worden een paar houten loodsjes geplaatst voor het eerste Nederlandse vliegveld. Pioniers maakten Schiphol groot. Pioniers met lef en visie die geloofden in vernieuwing en vooruitgang. Pioniers zoals Jan Dellaert die ervan overtuigd waren dat een luchthaven altijd moet denken vanuit de belangen van de toekomstige generaties. 'Want wat vandaag goed is voor de wereld, hoeft dat morgen niet meer te zijn.'

Op die gedachte is Amsterdam Airport Schiphol gebouwd en uitgegroeid tot een wereldspeler. Connecting the Netherlands, dat is wat we al 100 jaar doen. De wereld is ons achterland en onze voortuin. We leggen verbindingen tussen Nederland en de belangrijkste internationale regio’s. Reizigers, zakenmensen, goederen en ideeën bereiken via Schiphol ons land of gaan vanaf hier op wereldreis. Verbindingen verrijken. Economisch, maar zeker ook emotioneel. Wij noemen dat connecting to compete & connecting to complete. Via Schiphol is het mogelijk in contact te komen met andere wereldburgers, onvergetelijke ervaringen op te doen en te pionieren.

2016; wij vierden de verjaardag van Schiphol. Met reizigers, partners, buren, bezoekers, medewerkers en gepensioneerden. Eigenlijk met iedereen.

Samen stonden we stil bij alle memorabele momenten van 100 jaar Schiphol. Momenten van tegenslag en verdriet en momenten van glorie en trots. En samen willen we nog heel veel onvergetelijke dingen meemaken en doen.

Schiphol verbindt. Al 100 jaar.

Reis door de tijd in 100 seconden