RTHA in één klap energiepositief
5 juli is het eerste paneel geplaatst en dit najaar is het klaar: het zonnepark op Rotterdam The Hague Airport (RTHA). Het park heeft een oppervlakte van 7,7 ha en komt parallel aan de start- en landingsbaan.

Drie keer zoveel energie als RTHA zelf nodig heeft
In het najaar liggen er ruim 37.000 zonnepanelen die samen jaarlijks 14 GWh groene stroom opleveren. Dat is 3 keer meer dan RTHA zelf verbruikt. De luchthaven is straks dus in één klap energiepositief, een van de duurzaamheidsambities van Royal Schiphol Group.
RTHA voorziet Zenid van stroom
De stroom die over is, gaat naar innovatie- en duurzaamheidsprojecten en bedrijven of particulieren in de omgeving. Een van de projecten die stroom krijgt van het zonnepark is Zenid, de proefinstallatie voor synthetische duurzame vliegtuigbrandstof. De installatie komt op of in de buurt van RTHA.
Zonne-energie optimaal benutten met slim energiesysteem
Om de zonne-energie op de luchthaven optimaal te benutten, komt er een slim energiesysteem voor opslag en regulering van energiestromen. Ook wel een Smart Energy System (SES) voor zon en warmte genoemd.
Bekroning met duurzaamheidscertificaat
RTHA ziet haar inspanningen bekroond met het hoogste niveau (Level 4+) van het duurzaamheidscertificaat Airport Carbon Accreditation (ACA). Slechts vier luchthavens ter wereld gingen RTHA hierin voor. RTHA is de eerste luchthaven in Nederland en de tweede in Europa, die het allerhoogste level heeft bereikt.
Partners
De aanleg van het zonnepark is een samenwerking tussen Rotterdam The Hague Airport, Unisun Energy uit Rotterdam, energieleverancier Eneco en de stichting Rotterdam The Hague Innovation Airport (RHIA). Stichting RHIA is opgericht door Rotterdam The Hague Airport, samen met de gemeente Rotterdam, om innovatie in de luchtvaart aan te jagen. Rotterdam The Hague Airport is onderdeel van Royal Schiphol Group.
Lees ook de vorige blogs
-
Verduurzaming Schiphol in lijn met ‘Parijs’
Gepubliceerd op:SBTi heeft vastgesteld dat de duurzaamheidsdoelen van Schiphol in lijn zijn met het Klimaatakkoord van Parijs.
-
10.000 laadpunten voor een uitstootvrij Schiphol
Gepubliceerd op:Een volledig uitstootvrij Schiphol in 2030. Een stevige ambitie, maar we zijn er van overtuigd dat het kan. Elektrificatie gaat daarbij een grote rol spelen.
-
Medaille voor duurzaamheidsbeleid Schiphol
Gepubliceerd op:Ecovadis heeft ons duurzaamheids- beleid beloond met een bronzen medaille. Dit betekent dat we bij de duurzaamste 50% zitten van alle beoordeelde organisaties.