Grootste elektrische busvloot

Al sinds maart 2018 rijden er op en rond Schiphol ruim 200 elektrische openbaar vervoerbussen van Connexxion. Het is een van de grootste elektrische busvloten van Europa. Schiphol realiseerde en financierde de infrastructuur voor de laadpunten op de luchthaven. De bussen stoten geen CO₂, ultrafijnstof en stikstof uit. Dat verbetert de luchtkwaliteit en zorgt ervoor dat de klimaatopwarming minder hard gaat.

Schiphol heeft bewust aangestuurd op elektrische bussen

De bussen zijn van Connexxion. Maar Schiphol heeft bewust op het gebruik van elektrische bussen gestuurd. Eind december 2017 ging het nieuwe contract in voor het openbaar busvervoer op en rond de luchthaven. De Vervoerregio Amsterdam en Schiphol besloten om emissievrije bussen als voorwaarde op te nemen in de aanbesteding. Deze werd uiteindelijk gewonnen door Connexxion.

Wat leveren ze op?

Schiphol is een van de grootste knooppunten van het Nederlandse openbaar vervoer. Elke dag gebruiken duizenden reizigers, forensen en werknemers een bus op, van en naar Schiphol. De exacte besparing op het gebied van uitstoot is niet een, twee, drie te berekenen. Dit is afhankelijk van het aantal kilometers en de bezetting van de bussen.