Grascirkels
Het grasseizoen is weer begonnen! En dat betekent maaien. Maar wat doe je met het grasmaaisel? Afvoeren naar de stort? Als je, net als Schiphol, al het bedrijfsafval wilt hergebruiken, is dat geen optie. Dan moet je voor je gras wat beters bedenken.

Van kostenpost naar verdienmodel
En die betere, duurzame oplossing heeft Schiphol gevonden. Gelukkig kan er met een grasspriet meer dan je op het eerste gezicht zou denken. Bovendien biedt deze oplossing de kans om geld te verdienen met grasmaaien, in plaats van dat het alleen maar geld kost.
2000 voetbalvelden grasland
Eerst wat cijfers. Over hoeveel gras hebben we het eigenlijk op Schiphol? Rond de start- en landingsbanen gaat om zo’n 1000 hectare grasland, ofwel bijna 2000 voetbalvelden. Om het op de juiste lengte te houden, gaat 7 keer per jaar de maaimachine er overheen. Per maaibeurt (duurt 3 weken!) levert dat 5000 ton grasmaaisel op.
0% afval in 2030, circulair in 2050
Als je al het grasmaaisel van een maaiseizoen bij elkaar optelt, kom je dus op heel wat tonnen grasmaaisel per jaar uit. Schiphol wil in 2030 een zero waste-luchthaven zijn en in 2050 volledig circulair. Daarom was een duurzame toepassing vinden voor al het gras noodzakelijk. Schiphol is hiervoor in zee gegaan met ECOR, een bedrijf dat onder hoge druk platen perst van vezels. Dat kan van allerlei soorten vezels, en dus ook grasvezels.
In plaats van mdf
Wat kun je met de ECOR-platen doen? In principe dezelfde producten maken als van mdf-platen, alleen is het materiaal veel duurzamer. Want de ECOR-platen zijn100% bio-based, bevatten geen chemische middelen en zijn 100% recyclebaar. Je maakt er bijvoorbeeld plafondplaten van, bouwschotten, tussenwandjes of meubilair.
Eerste partij grasmaaisel naar ECOR
Binnenkort is het voor Schiphol zover en gaan we aan de slag. In juni gaat de eerste partij grasmaaisel van ons landingsterrein naar een speciale kuil. Hier wordt het gereinigd. Voordat de 5000 ton in productie gaat, moeten alle chemische sporen, zoals kerosine, uitgewist. Want alleen van schone, pure vezels perst ECOR platen. De verwachting is dat in het najaar de eerste platen van Schiphol-gras van de band rollen. In totaal gaat het dit jaar om 100.000 vierkante meter platen.
Gras komt als bouwmateriaal terug op Schiphol
Van de platen worden bouwmaterialen gemaakt. Die gaan weer terug naar Schiphol. Onze bouwpartners gebruiken ze in diverse bouwprojecten. En dit is nog niet het eind van het gras. Is een plafondplaat of tussenwand aan het eind van z’n levensduur? Dan gaat het terug naar ECOR. Die perst er opnieuw platen van, waar opnieuw producten van worden gemaakt. En zo is de grascirkel van Schiphol mooi rond.
Lees ook de vorige blogs
-
Bekroond circulair beton binnenkort op Schiphol
Gepubliceerd op:De winnaar van de SHARE Award 2023 is een bekende. De duurzame betonproducten van Bio Bound liggen binnenkort namelijk ook op Schiphol.
-
Circulaire oplossing voor PFAS-houdende grond
Gepubliceerd op:Kunnen we met een grondreinigingsinstallatie en een innovatief bakstenenprocedé onze PFAS verontreinigde grond weer hergebruiken?
-
Duurzaam hakken en breken
Gepubliceerd op:Schiphol opent op haar eigen terrein een installatie om ons betonpuin te breken en er nieuwe producten van te maken.