Duurzaam bouwen

Nieuwe en bestaande gebouwen op Schiphol zijn in 2030 afval- en emissievrij. Voor 2050 gaan we nog een flinke stap verder. Dan zijn ze circulair en energiepositief. En daar werken we nu al hard aan. Bij steeds meer oude gebouwen verwisselen we gas voor een duurzame energiebron. Nieuwe gebouwen hebben geen gasaansluiting meer en hebben zonnepanelen. Bij het slopen van oude gebouwen hergebruiken we zoveel mogelijk materiaal. Nieuwe gebouwen worden volgens circulaire principes ontworpen.

Verduurzamen van gebouwen is een continu proces

Schiphol is eigenaar van tal van gebouwen. Denk aan de terminal, de kantoorgebouwen en parkeergarages. Het renoveren, vernieuwen en uitbreiden van deze gebouwen is een continu proces. De kernwoorden hierbij zijn: energiezuinig, duurzame energie gebruiken, circulair slopen, zoveel mogelijk hergebruiken en circulair bouwen. Op Schiphol zie je nu al mooie voorbeelden van duurzaam bouwen:

Wegdek van plastic afval van Schiphol

Schiphol test op de luchthaven of wegen van plastic een goed alternatief zijn voor asfalt- en betonwegen. Op het platform is daarom een stuk plastic wegverharding aangelegd. De weg is gemaakt van gerecycled plastic afval, afkomstig van de luchthaven. De plastic weg draagt ook bij aan een betere en natuurlijke waterhuishouding op Schiphol.

De nieuwe A-pier

Schiphol bouwt aan een nieuwe pier: de A-pier. Het wordt niet alleen de nieuwste pier, maar ook de duurzaamste. We hebben goed nagedacht waar we energie kunnen besparen en waar we gebruik kunnen maken van hergebruikt of duurzaam materiaal. De A-pier heeft acht gates en een oppervlakte van 55.000 vierkante meter.

Het mortuarium

Het nieuwe mortuarium is het eerste cradle-to-cradle gebouw op Schiphol. De gebruikte materialen kunnen na de levenscyclus van dit gebouw gemakkelijk weer ergens anders worden gebruikt. Ook voldoet het gebouw aan de BREEAM Excellent-criteria. Het heeft eigen zonnepanelen, regenwaterzuivering en luchtzuivering.

Busstation Knooppunt Schiphol-Noord

Het busstation ‘knooppunt Schiphol-Noord’ is een bijzondere vorm upcycling. Een Britse T2-vliegtuighangar uit de Tweede Wereldoorlog is verplaatst, gerenoveerd en herbouwd als OV-knooppunt met een achttal bushaltes. Het heeft zonnepanelen op het dak. Het is een van onze gebouwen die al energiepositief is. Het wekt meer energie op dan het zelf verbruikt.

Circulair slopen Vrachtgebouw 18

De meer dan 2.000 ton wegende staalconstructie van Vrachtgebouw 18 is in zes maanden tijd stukje voor stukje uit elkaar gehaald. Het gebouw zal in de nabije omgeving van Schiphol door de nieuwe eigenaar op precies dezelfde manier in elkaar worden gezet.

Parkeergarage P2

Parkeergarage P2 heeft plaats moeten maken voor de nieuwe terminal die over een paar jaar gebouwd gaat worden. De parkeergarage is niet met veel geweld gesloopt, maar met beleid uit elkaar gehaald. Het oude bouwmateriaal en interieur zijn hergebruikt. Vrijwel niks is op de vuilnisbelt terechtgekomen.