Circulaire verlichting en beeldschermen

Met het anders inkopen van de verlichting in Lounge 2 en de beeldschermen met reizigersinformatie, geeft Schiphol een boost aan circulair produceren. Schiphol is geen eigenaar meer van de verlichting in Lounge 2 of de beeldschermen. Het eigendom hiervan blijft bij de producent. Schiphol betaalt alleen voor het gebruik van de verlichting en de beeldschermen. De luchthaven is het eerste bedrijf dat dit nieuwe concept op zo grote schaal toepast.

Eerste stap op weg naar volledig circulair produceren

Deze manier van inkopen is een eerste, maar belangrijke stap, op weg naar 100% circulair produceren. Doordat de producent eigenaar blijft, krijgt hij een prikkel om zijn producten zolang mogelijk te laten meegaan. Hiermee wil Schiphol de traditionele manier van produceren, gericht op een beperkte levensduur en zo snel mogelijk vervangen, doorbreken. Als producten langer meegaan, scheelt dat afval en bovenmatig gebruik van (schaarse) grondstoffen.

Verlichting Lounge 2: Light as a Service

De verlichting in Lounge 2 was het eerste product dat op de nieuwe manier is ingekocht. Signify (voorheen Philips Lighting) blijft eigenaar van de armaturen, Schiphol betaalt alleen voor het gebruik van de verlichting. In overleg met onderhoudsbedrijf Engie Services paste Signify de armaturen aan. De onderdelen kunnen nu makkelijker worden vervangen. Hiermee is de levensduur van de verlichting met wel 75% verlengd. Als de armaturen aan het eind van hun levensduur zijn, neemt Signify ze terug om te recyclen.

Beeldschermen met reizigersinformatie: Display as a Service

Ook voor alle digitale informatieschermen betaalt Schiphol sinds 2019 alleen voor het gebruik. Ze blijven eigendom van BIS|Econocom. In totaal gaat het om bijna 3000 stuks. Ze worden gebruikt voor de vertrek- en aankomsttijden, mededelingen, en reclames. Je vindt ze overal op Schiphol: in de Aankomst- en Vertrekhallen, de Lounges, pieren en bij de gates. Aan het einde van de levensduur zorgt BIS|Econocom ervoor dat zoveel mogelijk schermen een tweede leven krijgen. Schermen die niet voor hergebruik in aanmerking komen, worden milieuvriendelijk gerecycled.