De Bleuveyor is 99% recyclebaar en 60% energie zuiniger: Circulaire bagagebanden

Wij transporteren jaarlijks meer dan 50 miljoen stuks bagage, over meer dan 30 kilometer transportsysteem. Sinds 2010 ligt er 110 meter aan circulair ontworpen, blauwe banden op Schiphol.

Deze blauwe transportbanden zijn een mooi voorbeeld van innovatie, doordat twee bedrijven de handen ineenslaan. Vanderlande ontwierp een 'cradle-to-cradle' bagageband die bovendien minder energie verbruikt. Schiphol leverde de testomgeving. Op enkele plaatsen zijn de zwarte bagagebanden vervangen door de duurzame Blueveyor.

Telkens weer in en uit elkaar

De Blueveyor is zo ontworpen dat hij aan het eind van zijn levensduur makkelijk uit elkaar kan worden gehaald. De verschillende onderdelen of materialen kunnen dan hergebruikt worden. Dit kan met de band, plastic onderdelen, maar ook met bouten en moeren. Steeds weer opnieuw. Zo wordt en blijft de kringloop gesloten.

De voordelen van de Blueveyor:

  • De blauwe band is 99% recyclebaar. De Blueveyor is de eerste bagageband ter wereld die circulair is ontworpen.
  • De aanpassing van de aandrijfmethode zorgt voor een daling van het energieverbruik van 60%.
  • Er zitten geen giftige stoffen in het materiaal waarvan de Blueveyor gemaakt is.

Ontwikkeling gaat door met Blueveyor 2.0

De pilot is succesvol afgerond en heeft input geleverd voor verdere ontwikkeling. Inmiddels heeft Vanderlande een 2.0 versie van de Blueveyor ontwikkeld. Deze sluit beter aan op de strenge brandveiligheidseisen in de bagagekelder en is bovendien minder kostbaar.

Zien hoe het proces in zijn werk gaat?