Apart inzamelen PET-flesjes

Sinds eind juli zamelt Schiphol kleine PET-flesjes apart in. Als je je plastic flesje in zo’n speciale bak doet, kan het hoogwaardig gerecycled worden. En je doneert het statiegeld van 15 cent aan Amref Flying Doctors en Made Blue. Er staan tientallen van deze inzamelbakken in de terminal en op diverse kantoren op het Schiphol-terrein.

Apart inzamelen past bij zero waste Schiphol in 2030

Vanaf 1 juli 2021 zit er 15 cent statiegeld op kleine PET-flesjes met frisdrank en water. De flesjes zijn duidelijk herkenbaar aan het nieuwe statiegeldlogo. Schiphol is vrijgesteld van verplichte inzameling en terugbetalen van statiegeld. Toch zamelt de luchthaven de flesjes apart in. Zo kunnen ze hoogwaardiger gerecycled worden dan als ze gemengd zijn met ander plastic. Dat draagt bij aan ons doel om in 2030 een zero waste luchthaven te zijn en in 2050 circulair.

Dit doen Amref Flying Doctors en Made Blue met het statiegeld

Bovendien komt je statiegeld goed terecht. Het gaat naar de samenwerkende goede doelen Amref Flying Doctors en Made Blue. Zij financieren hiermee projecten voor schoon drinkwater in Ethiopië. Het gaat om 20 scholen en de gemeenschappen daar omheen in kwetsbare gebieden. Voor het doneren is gekozen omdat Schiphol een plek is met veel reizigers van allerlei nationaliteiten. Het zou te ingewikkeld worden om het statiegeld (digitaal) terug te geven.

Van PET-flesje naar PET-flesje

De speciale inzamelbakken zijn gemaakt van gerecycled pet en bedrukt met duurzame inkt. Ze zijn geplaatst in samenwerking met de (horeca)partners op de luchthaven. HMS Host, de grootste uitbater van horeca in de terminal, zorgt ervoor dat de bakken worden geleegd. Een recyclebedrijf maakt van de flesjes eerst granulaat en vervolgens weer nieuwe PET-flesjes.

Geld terug kan ook

Als je toch liever je statiegeld terug wil, lever je flesje dan in bij de door Stichting Statiegeld Nederland aangegeven locaties. Dit zijn over het algemeen grotere supermarkten, bemande tankstations langs de snelweg en bemande ov-locaties (niet op Schiphol Plaza).

Lees ook de vorige blogs

 • Schiphol behaalt hoogste level naar emissievrij

  Gepubliceerd op:

  Schiphol heeft op 23 juni het hoogste niveau 4+ behaald van het Airport Carbon Accreditation-programme (ACA) van Airports Council International (ACI).

 • Nieuw rapport RIVM over ultrafijnstof

  Gepubliceerd op:

  Het RIVM heeft het rapport over langdurige blootstelling omwonenden aan ultrafijnstof gepubliceerd. Schiphol noemt het een belangrijk rapport.

 • Hoe duurzaam zijn verbouwingen op Schiphol?

  Gepubliceerd op:

  Aannemers werken op Schiphol steeds duurzamer. Een mooi voorbeeld is de verbouwing van het Regionals Platform, thuisbasis van KLM Cityhopper.