Apart inzamelen PET-flesjes

Sinds eind juli zamelt Schiphol kleine PET-flesjes apart in. Als je je plastic flesje in zo’n speciale bak doet, kan het hoogwaardig gerecycled worden. En je doneert het statiegeld van 15 cent aan Amref Flying Doctors en Made Blue. Er staan tientallen van deze inzamelbakken in de terminal en op diverse kantoren op het Schiphol-terrein.

Apart inzamelen past bij zero waste Schiphol in 2030

Vanaf 1 juli 2021 zit er 15 cent statiegeld op kleine PET-flesjes met frisdrank en water. De flesjes zijn duidelijk herkenbaar aan het nieuwe statiegeldlogo. Schiphol is vrijgesteld van verplichte inzameling en terugbetalen van statiegeld. Toch zamelt de luchthaven de flesjes apart in. Zo kunnen ze hoogwaardiger gerecycled worden dan als ze gemengd zijn met ander plastic. Dat draagt bij aan ons doel om in 2030 een zero waste luchthaven te zijn en in 2050 circulair.

Dit doen Amref Flying Doctors en Made Blue met het statiegeld

Bovendien komt je statiegeld goed terecht. Het gaat naar de samenwerkende goede doelen Amref Flying Doctors en Made Blue. Zij financieren hiermee projecten voor schoon drinkwater in Ethiopië. Het gaat om 20 scholen en de gemeenschappen daar omheen in kwetsbare gebieden. Voor het doneren is gekozen omdat Schiphol een plek is met veel reizigers van allerlei nationaliteiten. Het zou te ingewikkeld worden om het statiegeld (digitaal) terug te geven.

Van PET-flesje naar PET-flesje

De speciale inzamelbakken zijn gemaakt van gerecycled pet en bedrukt met duurzame inkt. Ze zijn geplaatst in samenwerking met de (horeca)partners op de luchthaven. HMS Host, de grootste uitbater van horeca in de terminal, zorgt ervoor dat de bakken worden geleegd. Een recyclebedrijf maakt van de flesjes eerst granulaat en vervolgens weer nieuwe PET-flesjes.

Geld terug kan ook

Als je toch liever je statiegeld terug wil, lever je flesje dan in bij de door Stichting Statiegeld Nederland aangegeven locaties. Dit zijn over het algemeen grotere supermarkten, bemande tankstations langs de snelweg en bemande ov-locaties (niet op Schiphol Plaza).

Lees ook de vorige blogs:

 • Verduurzamen luchtvaart in de versnelling

  Gepubliceerd op:

  Royal Schiphol Group leidt samenwerkingsverband dat verduurzaming van de luchtvaart versnelt.

 • Eerste elektrische vliegtuig op Schiphol

  Gepubliceerd op:

  Met de Pipistrel Velis Electro doet NLR kennis en ervaring op met elektrisch vliegen.

 • RTHA in één klap energiepositief

  Gepubliceerd op:

  Rotterdam The Hague Airport legt een zonnepark aan met 37.000 zonnepanelen. Die leveren 14GWh stroom, 3 keer meer dan RTHA zelf nodig heeft.