Energieprojecten: 100% Nederlandse windenergie

Sinds 1 januari 2018 draaien alle Nederlandse luchthavens van Royal Schiphol Group op 100 procent Nederlandse windenergie. Een belangrijke stap voorwaarts om de eerste CO2-neutrale luchthaven van de wereld te worden.

Duurzame energie voor alle luchthavens

Schiphol is ervan overtuigd dat we alleen een positieve bijdrage aan de toekomst kunnen leveren als we onze economische meerwaarde hand in hand laten gaan met duurzaamheid. Om dit te realiseren zoeken wij altijd de samenwerking op met business partners die dit ook uitdragen. In dit geval was Eneco de meest geschikte partner. Zij kunnen op grote schaal de duurzame energie leveren die Schiphol en de andere Nederlandse luchthavens nodig hebben.

100 procent duurzame energie van eigen bodem

In het contract met Eneco is afgesproken dat Royal Schiphol Group 100 procent duurzame elektriciteit afneemt – windenergie opgewekt in Nederland. Het contract geldt voor de periode 2018-2032. In het contract is ook opgenomen dat Eneco speciaal voor Royal Schiphol Group nieuwe windmolenparken bouwt. Daarnaast onderzoeken we de mogelijkheden voor duurzame opwekking van elektriciteit op onze locaties. Luchthaven Schiphol koopt de duurzame energie in, samen met de drie regionale luchthavens.

Een eerste stap is gemaakt met de opening van het windmolenpark Autena bij Vianen. Hier zorgen twee windmolens voor 10% van de energiebehoefte van al onze luchthavens. Twee basisscholen uit Vianen, gaven de namen voor Schiphols windmolens: ‘Flying Electric’ – bedacht door basisschool Egbertus – en ‘GreenTower’ – bedacht door OBS Tijl Uilenspiegel.

Wat levert het op?

Gezamenlijk verbruiken de luchthavens ongeveer 200 GWh aan stroom. Het gebruik van 100% duurzaam opgewekte energie komt neer op een reductie in de CO2-uitstoot van ruwweg 92 miljoen kilogram. En omdat onze business partners op de luchthavens, hun elektriciteit afnemen bij Royal Schiphol Group, verduurzamen wij ook hun energievoorziening.

Bekijk de video