Doe een rondje Schiphol op de fiets

Je denkt misschien niet meteen aan fietsen als je aan Schiphol denkt, maar wist je dat er rond de luchthaven een leuke fietsroute ligt? Waarbij je langs de start- en landingsbanen, de spottersplaats en de oude verkeerstoren komt? Dus pomp je banden op en spring op het zadel: tijd voor een rondje Schiphol!

Oud Schiphol

De fietsroute start in ons geval op Schiphol-Oost. Hier vind je de oude verkeerstoren van Schiphol en nog de aanduiding waar ooit Schiphol ontstaan is. Want voordat de luchthaven ontstond, was hier het fort Schiphol. Van het oude fort is nu niets meer te zien. Wanneer je het fietspad op Schiphol-Oost richting de Bosrandbrug volgt, kom je langs het hoofdgebouw van Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL). Ga voor de brug rechtsaf het fietspad op langs de Ringvaart van de Haarlemmermeer.

Hangars en Aalsmeerbaan

Je fietst nu langs de hangars van KLM waar de vliegtuigen in onderhoud zijn. Achter de hangars ligt de Aalsmeerbaan. Dit is één van de zes start- en landingsbanen van Schiphol. Onze banen liggen in verschillende windrichtingen, zodat vliegtuigen altijd kunnen starten en landen. In onderstaande video ontdek je meer over het banenstelsel van Schiphol. De Aalsmeerbaan is nog tot half juli in groot onderhoud. Je ziet hier dus geen vliegtuigen landen of vertrekken, maar allemaal onderhoudsmaterialen- en voertuigen. Volg het fietspad langs de landingslichten van de Aalsmeerbaan. Vanaf hier begint aan je rechterhand Schiphol-Rijk.

Crash museum

Blijf de fietsroute langs de ringvaart volgen totdat je bij het Fort bij Aalsmeer komt. Dit fort is net als fort Schiphol (zie foto) onderdeel van de Stelling van Amsterdam. In het fort is het Crash Luchtoorlog en Verzetsmuseum ’40-’45, dat je op zaterdag en soms ook op zondag kunt bezoeken. Vanaf Crash sla je rechtsaf en volg je het fietspad richting de Aalsmeerderweg. Ga hier rechtsaf naar Rozenburg. Met een lift steek je de N196 over, zodat je op de Kruisweg komt. Hier ga je linksaf richting Hoofddorp.

Nieuw avioduct

De landingslichten aan de Kruisweg zijn van de Kaagbaan. Door de hekken heen kan je hier vaak vliegtuigen zien opstijgen of landen. Na de bezinepomp houd je rechts aan richting Schiphol-Centrum. Je volgt het fietspad langs de snelweg A4, en ziet daarnaast de Zwanenburgbaan liggen. Je rijdt nu op het nieuwgebouwde avioduct af: een viaduct waar vliegtuigen overheen taxiën. Het is onderdeel van het dubbele rijbaanstelsel rondom Schiphol.

Berkenbomen

Valt het je ook op dat je in de buurt van Schiphol alleen maar kleine berkenbomen ziet staan? Dit is geen toeval. Ten eerste krijgen deze niet van die enorm diepe wortels, wat ervoor zorgt dat ze minder snel in de knel komen met leidingen, riolering en bedrading. Daarnaast is het voor vogels niet handig om in deze boompjes een nest te maken.

Parkeren op zonne-energie

Zodra je onder het dubbele avioduct bent doorgefietst, rijd je op de Handelskade. Ga na de verkeerslichten linksaf de Westelijke Randweg op. Je rijdt vlak langs het platform van de M-pier, waar vaak vliegtuigen van easyJet staan. Volg het fietspad door de Buitenvelderttunnel. Zoals de naam al verklapt, je fietst nu onder de Buitenveldertbaan door. Eenmaal uit de tunnel heb je weer zicht op de vliegtuigen en ga je richting de parkeerplaats P3. Boven op de enorme parkeergarage liggen 6.000 zonnepanelen. De verlichting, slagbomen, betaalautomaten: alle stroom in de parkeergarage komt rechtstreeks van de zon!

Vliegtuigen spotten

Voorbij de parkeergarage komt de Buitenveldertbaan weer in zicht. Hier razen de vliegtuigen vlak langs je. Ook passeer je de kop van de Aalsmeerbaan. Op dit moment (juni 2022) zie je hier onderhoudsmaterialen staan, want de baan is nog tot half juli 2022 in groot onderhoud. Wil je naar de vliegtuigen kijken op de Buitenveldertbaan? Fiets dan het parkeerterrein bij de McDonald’s op. Hier staan ook verrekijkers voor je klaar. Naast deze is er ook nog een spottersplaats bij de Polderbaan aan de IJweg.

Vliegtuigen spotten

Notifly, de app voor vliegverkeer

Met Notifly ben je altijd op de hoogte van wanneer en hoeveel vliegtuigen je over jouw locatie kunt verwachten. Kijk tot wel 24 uur vooruit en ontvang een notificatie als de verwachting verandert.

Download the app

Busstation in historische hangar

Wanneer je de spottersplaats verlaat ga je bij de verkeerslichten rechtdoor. Je fietst nu op het busstation af. De overkapping van het busstation is gemaakt van een oude vliegtuighangar uit de tijd van de Tweede Wereldoorlog. Deze hangar is begin jaren veertig gebouwd in Groot-Brittannië en heeft een aantal jaar bij Schiphol in opslag gelegen. Nu heeft het historische bouwwerk een mooie nieuwe bestemming. Ga na het busstation rechtsaf richting Schiphol-Oost. Je rijdt nu langs de landingslichten van de Buitenveldertbaan en aan je rechterhand zie je de Schiphol-Oostbaan liggen. Via een tunneltje kom je weer aan op je beginpunt.

Lees ook de vorige blogs

 • Creatief met beton

  Gepubliceerd op:

  Onze ontwerpers worden steeds creatiever in het besparen van beton. En dat is hard nodig. Wist je dat 8% van de wereldwijde CO2-uitstoot door beton komt?

 • Schiphol and Pangiam test AI in security process

  Gepubliceerd op:

  Royal Schiphol Group has started a collaboration with security technology company Pangiam to develop a new way to screen hand baggage quickly and safely.

 • The Future Case

  Gepubliceerd op:

  In The Future Case komen verleden, heden en de toekomst van Schiphol en het verduurzamen van de luchtvaart samen.