Verbeteren luchtkwaliteit Schiphol: Schiphol en ultrafijnstof

Schiphol werkt aan het verminderen van de uitstoot van ultrafijnstof. Dit komt bijvoorbeeld in de lucht als een vliegtuig de motor start of door het gebruik van dieselvoertuigen. Met name als je op het platform werkt, is de kans groot dat je ultrafijnstof inademt. Uit onderzoek blijkt dat dit mogelijk nadelige gezondheidseffecten heeft.

Misschien heb je er al iets over gehoord of gelezen. We begrijpen dat je daar vragen over hebt. Daarom hebben we alle veelgestelde vragen met de antwoorden op een rijtje gezet. Ook hebben we een overzicht gemaakt van alle maatregelen die er op Schiphol al zijn genomen om de hoeveelheid ultrafijnstof terug te brengen.

We weten nog weinig over ultrafijnstof. Er loopt nog veel onderzoek. Alles wat we tot nu toe weten, hebben we voor jou in een overzicht gezet. Schiphol werkt sinds 2019 aan het terugdringen van ultrafijnstof en heeft hiervoor een actieplan opgesteld. Dit actieplan wordt uitgevoerd binnen het programma Vliegtuig- en Dieselmotorenemissies.

  • Veelgestelde vragen en antwoorden

    We begrijpen dat je vragen hebt over ultrafijnstof. We hebben de meest gestelde vragen en antwoorden van medewerkers op een rij gezet.

  • Maatregelen

    Schiphol neemt maatregelen die het gebruik van fossiele brandstof, zoals diesel en kerosine, verminderen. Want ultrafijnstof ontstaat vooral bij het verbranden van fossiele brandstof.

  • Onderzoek

    Schiphol wil de kennis over ultrafijnstof uitbreiden, daarom hebben we onderzoeken laten doen. Om welke onderzoeken gaat het? En wat weten we tot nu toe?

  • Nieuws

    De laatste ontwikkelingen over het verminderen van ultrafijnstof en het verbeteren van de luchtkwaliteit op Schiphol.