Kieviten: levende vogelverschrikkers van Schiphol

Als je langs Schiphol komt, kan je ze zomaar voorbij zien crossen. De knalgele auto’s met speakers op het dak en een vogel op de motorkap geschilderd. Dat zijn onze Kieviten! Nu horen we je denken: maar kieviten, dat zijn toch vogels? Klopt. Maar op Schiphol heten de medewerkers van Bird Control ook zo. Zij zijn dag en nacht bezig om vogels te verjagen, zodat ze niet in de motoren van vliegtuigen komen.

Waar komt het woord ‘kievit’ vandaan?

De afdeling Bird Control is halverwege de jaren 70 opgericht. Hun eerste opdracht was het verplaatsen van de kievitenpopulatie naar veiligere plekken dan landingsbanen. De eerste maatregel, het gras op een lengte houden die de vogels niet prettig vinden, had al een groot effect. Bordercollies zorgden ervoor dat ook de laatste groepen vertrokken. Kieviten komen tegenwoordig een stuk minder voor op Schiphol, maar de bijnaam voor onze ‘levende vogelverschrikkers’ is altijd blijven hangen.

Vliegveiligheid voor alles

Bird Controllers zijn ontzettend belangrijk voor Schiphol, want vogels kunnen de vliegveiligheid in gevaar brengen. Bij een zogeheten ‘bird strike’ moet het vliegtuig weer landen en helemaal onderzocht worden. Dit zorgt uiteraard voor vertraging, maar bij grote vogels - zoals een meeuw of een gans - kan het zelfs zo zijn dat de motor uit elkaar moet worden gehaald. Je snapt: dat willen we liever voorkomen en daar zorgen onze Kieviten voor!

42 vogelgeluiden

Bird Controllers hebben op Schiphol hun eigen methodes om vogels op te speuren en te verjagen. Zo gebruiken ze een radar die alle vogels signaleert die binnen een straal van tien kilometer vliegen. Eenmaal aangekomen bij de vogels, gebruiken onze collega’s een seinpistool, schijnen ze met een groene laser of spelen ze vogelgeluiden af. Wist je dat we angstkreten van maar liefst 42 vogelsoorten kunnen laten horen? Hierdoor schrikken de vogels en houden we ze weg van het vliegverkeer.

Bye, bye Birdie

Op Schiphol werken 18 Bird Controllers. In teams van twee of drie Kieviten struinen zij 24 uur per dag, 7 dagen per week het 16 vierkante kilometer terrein van onze luchthaven af. Alles voor een veilige vlucht vanaf Schiphol.

In onderstaande video neemt Liset ons mee voor een kijkje in haar werk als bird controller:

Lees ook de vorige blogs

 • DeNoize test slimme raamtechnologie bij Schiphol

  Gepubliceerd op:

  DeNoize heeft een proefhuisje vlakbij Schiphol gebouwd om hun slimme raamtechnologie te testen die de geluidsoverlast voor omwonenden kan verminderen.

 • Baanonderhoud inplannen met oog voor de omgeving

  Gepubliceerd op:

  Planning van baanonderhoud erg belangrijk. We doen dit zorgvuldig, zodat de kans op uitloop zo klein mogelijk is en de overlast in de omgeving beperkt blijft.

 • BAS helpt met je vraag of klacht over vliegverkeer

  Gepubliceerd op:

  BAS: Bewoners Aanspreekpunt Schiphol. BAS helpt je vragen beantwoorden en verzamelt alle meldingen over hinder en vliegverkeer.