Proefopstelling in woning Zwanenburg: DeNoize test slim raam tegen geluidshinder

Kan je met slimme ramen geluidshinder in huis verminderen? Dat is de vraag waar DeNoize zich mee bezig houdt. De innovatieve start-up doet de hele maand november metingen aan een raam in een woning in Zwanenburg, dat onder de vliegroute van Schiphol ligt. Daarbij testen de onderzoekers van DeNoize een door henzelf ontwikkelde slimme raamtechniek die het geluid van bijvoorbeeld vliegtuigen, treinen of verkeer kan verminderen.

Geluiddempende ramen

Een groot deel van het omgevingsgeluid dat je in huis ervaart, komt in een goed geïsoleerde woning binnen via het raam. DeNoize heeft een techniek ontwikkelt waarmee geluid van buiten op een slimme manier door een raam ‘gefilterd’ kan worden. Hierbij worden storende geluiden gedempt, maar blijven positieve geluiden zoals het gefluit van vogels hoorbaar. Het is vergelijkbaar met een noise cancelling koptelefoon.

Onderzoek naar geluidsbeleving

Eerder deed DeNoize onderzoek naar welke geluiden mensen in hun woning wel of niet willen horen. Hierbij zijn ook omwonenden van Schiphol geraadpleegd. Op basis van het onderzoek naar geluidsbeleving heeft DeNoize de raamtechnologie verder ontwikkeld. Nu is er een prototype waarmee de onderzoekers in de praktijk kunnen testen. Hiervoor is in een woning in Zwanenburg een proefopstelling gemaakt.

Metingen in Zwanenburg

DeNoize doet in de woning geluidsmetingen met drie verschillende soorten ramen: de bestaande ramen van de woning, extra geïsoleerde ramen met dikker glas en de bestaande ramen die zijn voorzien van de DeNoize technologie. Daarbij worden echte omgevings- en vliegtuiggeluiden gebruikt. Op stillere momenten gebruiken de onderzoekers nagebootste geluiden van vliegverkeer, zodat de metingen goed vergelijkbaar zijn.

Steun van Stichting Leefomgeving Schiphol

DeNoize wordt ondersteund door Stichting Leefomgeving Schiphol met een innovatiesubsidie. ‘Bij succesvolle resultaten hopen we deze techniek in de toekomst binnen onze programma’s te kunnen toepassen zodat de ervaren leefomgeving voor de omwonenden verder kan worden verbeterd’, zegt Joost Wagemakers, directeur van Stichting Leefomgeving Schiphol.

Lees ook de vorige blogs

 • Burendagen 2023 vol met informatie en spektakel

  Gepubliceerd op:

  Een informatiemarkt, sneeuwvloot in vol ornaat en een indrukwekkende brandweerdemo. De Schiphol Burendagen 2023 gaan de boeken in als meer dan geslaagd.

 • DeNoize test slimme raamtechnologie bij Schiphol

  Gepubliceerd op:

  DeNoize heeft een proefhuisje vlakbij Schiphol gebouwd om hun slimme raamtechnologie te testen die de geluidsoverlast voor omwonenden kan verminderen.

 • Baanonderhoud inplannen met oog voor de omgeving

  Gepubliceerd op:

  Planning van baanonderhoud erg belangrijk. We doen dit zorgvuldig, zodat de kans op uitloop zo klein mogelijk is en de overlast in de omgeving beperkt blijft.