We vinden de gezondheid van onze medewerkers belangrijk. Daarom zijn we continu bezig met het verbeteren van de arbeidsomstandigheden van medewerkers, denk bijvoorbeeld aan het invoeren van tilhulpen en het creëren van prettige rustruimtes. Daarnaast werkt Schiphol samen met de sectorpartners om de luchtkwaliteit aan airside te verbeteren.
Schiphol neemt maatregelen om de luchtkwaliteit aan airside te verbeteren. We doen onderzoek naar ultrafijnstof (UFP), we verminderen de uitstoot van UFP, en we verminderen de blootstelling aan UFP bij medewerkers. Bijvoorbeeld door diesel apparatuur te vervangen door elektrische alternatieven, het aanscherpen van regels voor het gebruik van de hulpmotor van een vliegtuig (APU) en aanpassingen aan de vertrekprocedures zodat de motoren verder van de medewerker worden opgestart.
Omdat technische en organisatorische maatregelen tijd kosten, zijn er tot die tijd aanvullende persoonlijke adembeschermingsmaatregelen nodig. Dit is een effectieve vorm van bescherming en belangrijke tussenstap, zolang de luchtkwaliteit nog niet voldoende is.
Medewerkers van Schiphol die werkzaam zijn aan airside worden dringend geadviseerd om adembescherming te dragen op de vliegtuigtuigopstelplaats (VOP). Dat advies geldt ook op andere plekken buiten aan airside in de buurt van draaiende vliegtuig- en dieselmotoren. Hoe vaker en langer je adembescherming draagt, des te beter ben je beschermd tegen ultrafijnstof (UFP).
Aan airside werken medewerkers van verschillende werkgevers. Ook andere werkgevers kijken hoe zij een gezonde werkomgeving aan hun medewerkers kunnen bieden. Ben jij werkzaam buiten aan airside en wil je meer weten over adembescherming? Neem dan contact op met jouw werkgever.
In 2023 en 2024 heeft Schiphol, eerst met eigen medewerkers en later in samenwerking met andere werkgevers op de luchthaven, verschillende adembeschermingsmiddelen getest op veiligheid en comfort. Ook zijn alle adembeschermingsmiddelen getest op effectiviteit door een externe partij. Uit alle testen is een selectie gemaakt die betrouwbaar is en goed werkt. Die namelijk voor minimaal 96% van ultrafijnstof uit de lucht tegenhoudt (indien het correct gedragen wordt).
Er zijn verschillende soorten adembescherming. Je kunt onderscheid maken tussen ongemotoriseerde adembescherming (zoals FFP3 mondneusmaskers), of gemotoriseerde adembescherming (maskers met een motor). Een FFP3 is voor velen bekend en makkelijk in gebruik. Gemotoriseerde adembescherming heeft het voordeel dat je niet zelf door een filter heen hoeft te ademen. Hierdoor ervaar je geen ademweerstand. De motor zuigt de buitenlucht door het filter en blaast schone lucht in het masker. Welke adembescherming iemand prettig vindt, is vaak afhankelijk van de werkzaamheden, gezichtskenmerken en de persoonlijke voorkeur.