DS Tags: je koffer inchecken in 15 seconden: Think big

Reis je regelmatig via Schiphol, dan kun je binnenkort je bagage een stuk sneller inchecken. In 2002 bedacht Erik Harkes een elektronisch bagagelabel als alternatief voor de papieren label. Zeven jaar later maakte de techniek zijn visie ook echt mogelijk. Maar het duurde nog eens zes jaar om het systeem te perfectioneren tot de DS Bagtag.

DSTags-electronische-bagagelabel

DS Bagtag: je elektronische bagagelabel

Frequent flyers hebben binnenkort de mogelijkheid te reizen met de DS Bagtag. Eind 2016 startte het bedrijf DS Tags namelijk met pilots bij diverse luchtvaartmaatschappijen. De DS Bagtag is een herbruikbare smartcard met geïntegreerde display. Dit elektronisch bagagelabel bevestig je eenvoudig op iedere koffer. In combinatie met een speciale app check je jouw bagage voortaan thuis of op kantoor online in. Je vluchtgegevens verschijnen automatisch op het elektronisch label. Het afronden van je check-in op de luchthaven is voortaan in slechts 15 seconden gepiept.

Een mooi idee, maar de techniek was er nog niet klaar voor

Erik Harkes, CEO en founder van DS Tags, herinnert zich het moment in 2002 nog goed. "Ik zat opeens rechtop in mijn bed," vertelt hij. "Ik was productmanager E-services bij KLM, waar ik werkte aan een nieuwe versie van internet check-in. Ik zag dat het proces nog efficiënter kon als je thuis ook je bagage zou kunnen inchecken. Een elektronisch bagagelabel leek mij de ideale oplossing." Een mooi idee, maar de techniek was er nog lang niet klaar voor. "Het was vijf jaar voor de introductie van de iPhone, zeven jaar voordat e-readers op de markt kwamen. De makers van displays waren er nog niet aan toe."

Het moment om er vol voor te gaan

Hij hield echter vol. Overdag was hij bezig met zijn carrière binnen de luchtvaart, in de avonduren zocht hij naar partners die zijn idee konden verwezenlijken. "In 2009 kon ik de eerste prototypes laten maken. Het werd een proces van vallen en opstaan, maar twee jaar later wist ik het zeker: nu is het moment om er vol voor te gaan." Hij gaf zijn baan op en schreef in een kantoortje boven zijn garage een businessplan, vond investeerders en perfectioneerde zijn systeem.

Sneller inchecken op een veilige en duurzame manier

"De DS Bagtag zelf vormt slechts een onderdeel van de oplossing voor papierloos reizen. Maar in een efficiënt reisproces en comfort voor de reiziger geldt elke seconde. Ik ben er trots op. De tag is mooi ontworpen, is spatwaterdicht, robuust en gebruikt amper stroom. Opladen is niet nodig. Hij gaat op zijn minst vijf jaar mee. Bovendien, denk eens aan hoeveel papier je hiermee op grote schaal kan besparen," zegt hij gepassioneerd. "Nog belangrijker is de beveiliging van de softwareoplossing. Ik weet hoe de luchtvaart in elkaar zit. Elke nieuwe oplossing staat of valt met de security. Onze oplossing is van begin tot eind veilig. Dat is onze unique selling point En daarnaast is het systeem ook minder foutgevoelig."

Schiphol biedt de juiste uitstraling en connecties

In 2015 verruilde Harkes zijn thuiskantoor voor een kantoor in The Base op Schiphol Central Business District. "Als start-up in de luchtvaartindustrie wilden we graag de juiste uitstraling hebben naar onze luchtvaartklanten. Iedereen kent Amsterdam Airport Schiphol. Belangrijke partijen waar we mee samenwerken, hebben hier bijna allemaal een kantoor en als onze internationale contacten op reis zijn, hebben ze regelmatig een stop-over op de luchthaven. Voor ons een ideaal moment om even face-to-face contact te hebben."

DS Bagtags voor de hele wereld

Harkes verwacht dat 2017 het jaar van de groei wordt voor zijn bedrijf. "Dit najaar draaien we een pilot met ‘launching customers’". Daarna volgt de uitrol. Het mooie van onze oplossing is dat het niet gebonden is aan één maatschappij of één luchthaven. Het is een oplossing voor iedereen, overal ter wereld.’

Bekijk het gehele interview met Erik Harkes