Nieuws: Smart AirportCity

Dankzij slimme technologie worden kantoren steeds comfortabeler en efficiënter. Een lichtplan dat naadloos aansluit op ons bioritme? Technologie in het gebouw maakt het mogelijk. Veel werkplekken onbezet? Het gebouw schakelt automatisch terug in verwarming of koeling. Realtime inzicht in beschikbaarheid van de vergaderruimtes? Twee keer swipen in je app, en de indoor navigatie brengt je naar een lege vergaderzaal. Smart Office is dichterbij dan je denkt.

Gepubliceerd op: 17 juli 2018

Schiphol Real Estate maakt haar kantoren op Schiphol slimmer. Onze ambitie: thought leader worden in de ontwikkeling en toepassing van slimme technologie in kantooromgevingen. We kijken daarbij verder dan enkel het gebouw, ons doel is namelijk om het hele gebied ‘slim’ te maken en zo de eerste Smart AirportCity van de wereld te realiseren.

Doorkijk naar de toekomst

In The Outlook, een kantoorgebouw op Schiphol van o.a. Microsoft, is de transformatie naar Smart Building in volle gang. In het gebouw is een netwerk van sensoren aangebracht. Dit netwerk communiceert met de gebouwinstallaties en genereert realtime, gedetailleerde data over het gebruik van het kantoor en de parkeergarage. Door deze sensoren – die alles meten – verandert het gebouw in een soort smartphone waarop allerlei applicaties kunnen worden geïnstalleerd, zoals een slimme werkplek app.

Een tweede voorbeeld is de ontwikkeling van kantoorgebouw The Base. Deze wordt uitgebreid met The Base D, een nieuwe toren van circa 6.000 m² kantoorruimte. The Base D wordt net als The Outlook voorzien van Smart Technologie en wordt medio 2019 opgeleverd.

schiphol-smart-airport-768x543

Het gebouw is van jou

Om gebruikers een zo hoog mogelijk kantoorcomfort te bieden, worden verschillende datasoorten gecombineerd. Nadat je bijvoorbeeld eenvoudig een vergaderruimte hebt gevonden, wijst een app je de weg naar je gereserveerde plek. Daar aangekomen, ben je direct aangesloten op de aanwezige installaties en stel je bijvoorbeeld eenvoudig je voorkeurstemperatuur en -verlichting in. Dit kan, doordat alle apparaten en installaties met elkaar communiceren. Het gebouw onthoudt zelfs je voorkeuren. Slim toch?

Slimme gebouwen maken de werkzaamheden van de facility- en vastgoedmanager een stuk aangenamer. Door beter inzicht in het kantoorgebruik kan bijvoorbeeld onderhoud en schoonmaak beter worden afgestemd op het daadwerkelijke gebruik. Wordt een ruimte gedurende de dag helemaal niet gebruikt, dan hoeft de ruimte ook niet te worden schoongemaakt. Daarnaast kunnen sensoren storingen sneller signaleren, waardoor preventief onderhoud kan worden toegepast en kosten worden bespaard. Een Smart Office draagt daarnaast bij aan duurzaamheidsdoelen: ongebruikte ruimtes verwarmen of koelen behoort tot de verleden tijd.

Technologische proeftuin op Schiphol

Om aan de voorkant van innovatie te zitten gaan we eind van de zomer een deel van ons eigen kantoor als proeftuin inrichten. Zo testen wij de nieuwste technologie- en productontwikkelingen in onze eigen werkomgeving. Hiermee doen we ervaring op om de juiste keuzes te maken voor systemen die we aanbieden aan onze huurders. In de proeftuin wordt o.a. geëxperimenteerd met interactieve verlichting. Net zoals bij daglicht, verandert het licht op de werkvloer tijdens de dag van intensiteit en kleur. Deze lichtveranderingen sluiten goed aan op het menselijk bioritme en zorgen daarmee voor een prettige werkomgeving. De verwachting is dat hiermee een hoger comfort, productiviteit en medewerkerstevredenheid wordt verkregen.

Gemak, met respect voor je privacy

Door data van verschillende toepassingen te combineren, kunnen we o.a. vaststellen waar mensen zich bevinden in het gebouw en wat de bezetting per ruimte is. Deze informatie komt bijvoorbeeld van aanwezigheidssensoren, bluetoothtoepassingen, WiFi en camerabeelden en kan persoonlijke data bevatten. Uitgangspunt is dat wij Privacy zeer serieus nemen en de keuze voor het wel of niet delen van persoonlijke data altijd bij de gebruikers van het gebouw ligt.

Goed inzicht leidt tot slimmere keuzes

Door het bundelen van gebouw- en gebiedsdata willen wij gebruikscomfort, efficiëntie en duurzaamheid centraal stellen. Hierdoor kunnen gebruikers het gebied op een slimme manier bereiken, er parkeren, werken en verblijven. Een goed voorbeeld van efficiënt gebruik van het gebied is Spacemaker – een soort marktplaats voor vergaderlocaties. Huurders op Schiphol kunnen op dit platform hun vergaderruimtes aanbieden voor de uren dat deze niet gebruikt worden. Dit levert een optimaal gebruik van kantoorruimte op en gebruikers kunnen ook eens in een andere locatie en sfeer vergaderen. Parkflex is ook een initiatief van Schiphol Real Estate en een ander voorbeeld van het optimaliseren van beschikbare ruimte. Schiphol huurders kunnen op termijn extra parkeerplaatsen huren van andere huurders op Schiphol of deze juist aanbieden als ze niet worden gebruikt. Zo helpen ze elkaar om piek- en dalmomenten op te vangen.

Meer weten?

Schiphol werkt er hard aan om de eerste Smart AirportCity te worden. Onze reis blijven we vol enthousiasme met je delen. Wil je ondertussen meer weten over een van onze Smart Buildings? Of wat er mogelijk is voor jouw bedrijf? Bel ons op 020 601 2888 of stuur een e-mail naar realestate@schiphol.nl