Nieuws: Schiphol Smart Area: van slim kantoorpand naar intelligent gebied

Gepubliceerd op: 5 december 2017

Slimme gebouwen die met elkaar in verbinding staan en zo één slim gebied vormen. Dat heeft Schiphol Real Estate voor ogen met het Central Business District. Maar wat maakt een gebouw nu precies ‘slim’? Kort gezegd: sensoren, innovatieve technologie en een smart building platform. Hiermee verandert een kantoorpand in een soort smartphone waarmee gebruikers hun werkomgeving via allerlei applicaties veel efficiënter en effectiever benutten.

Werken is meten, meten is weten

In een slim gebouw zitten overal sensoren. Deze zijn met elkaar verbonden en vormen een netwerk, ofwel: een ‘smart building platform’. Alles wat er gebeurt, meten en positioneren ze. Of ze sturen processen aan, zoals klimaat en verlichting. Wat ze registreren, vertalen ze bovendien in data. Waardevolle kennis, die veel vertelt over het gebruik van het gebouw zelf – én over de behoeften van de mensen die er werken.

Nuttig voor gebruikers én bezoekers

Vaak zijn dat praktische voordelen. Zo spoor je eenvoudig een collega op die een verdieping hoger blijkt te zitten, zie je direct waar nog een werkplek vrij is en boek je met je telefoon of tablet in een paar klikken een vergaderruimte. Maar je past net zo makkelijk de temperatuur aan. In feite wordt het kantoor waar je werkt een soort Personal Assistent die met je meedenkt.

Minder energie, meer welzijn

Smart area SchipholNaast productievere en meer tevreden medewerkers, leidt dit ook tot een lager energieverbruik. Immers, als werkplekken niet bezet zijn, kunnen de verlichting en verwarming uit blijven. Bovendien hoeft er niet te worden schoongemaakt. Kortom: in een slim kantoor werk je duurzamer en flexibeler. En er is vrijwel geen werkdomein dat hier niet van profiteert: van HR en facility management tot de algehele workflow. Daarnaast vormt het smart building platform een technologisch ecosysteem dat volledig toegankelijk is voor devices en software van derden.

Schiphol Smart Area

Schiphol Real Estate wil in Central Business District een stap verder gaan dan alleen alle gebouwen slim samen te laten werken. Zowel kantoren, parkeergarages, openbaar gebied als gebruikers en bezoekers zullen aan elkaar gekoppeld worden. In gebouw The Outlook zetten Microsoft en Schiphol Real Estate samen de eerste stap. Vervolgens geeft het nieuwe kantoorgebouw The Base D met zijn technologische innovaties een sterke impuls aan Schiphol Smart Area.

De kantoorgebouwen op Schiphol worden méér dan huisvesting; een smart building platform maakt het vastgoed waardevoller. En slimme stenen vormen uiteindelijk één groot slim gebied.