Nieuws: Gezonde kantoren, gezondere medewerkers?

Gepubliceerd op: 26 april 2018

De gebouwen op onze luchthaven worden in hoog tempo steeds slimmer, flexibeler, gezonder en energiezuiniger. Maar krijgen de gebruikers daar ook energie van? Schiphol Real Estate zoekt het uit. Op dit moment verkennen we mogelijkheden in de markt om ziekteverzuim en productiviteit op een positieve manier te beïnvloeden met gezonde kantooroplossingen.

Medewerkers brengen gemiddeld 90% van hun werktijd door op kantoor. Voor werkgevers is er daarom alles aan gelegen om die tijd optimaal te benutten. Werkplezier, laag ziekteverzuim en hoge productiviteit zijn het streven. Het wordt steeds duidelijker dat de fysieke werkplek en haar omgeving hieraan kan bijdragen en dus belangrijker dat zowel de aanbieders als gebruikers van kantoren en bedrijfsruimte hier aandacht aan besteden. We zijn op Schiphol al goed op weg. Zo bieden we o.a. sportmogelijkheden, ontspanningsruimten en een actieve (gratis) community dat verbinding zoekt en legt tussen bewoners voor hun ontspanning en voor verdere professionele groei. We kunnen en willen echter meer doen, maar wat? We vroegen het innovatieve start-ups in Nederland.

The Healty Offices Challenge

Schiphol The Base sportschoolWe zijn altijd op zoek naar nieuwe proposities waarmee we onze huurders en hun werknemers effectieve en vooruitstrevende diensten kunnen blijven bieden. Daarom hebben we via online innovatieplatform Starthubs een challenge uitgezet: “Welke slimme toepassingen of diensten zou Schiphol Real Estate kunnen matchen aan de gebouwen en huurders in haar portefeuille?”

Veel ideeën vanuit de markt

Innovatief Nederland heeft onze oproep niet ongemerkt aan zich voorbij laten gaan. De respons was enorm hoog: we ontvingen meer dan 50 inzendingen met uiteenlopende, slimme oplossingen. Dat laat zien dat het thema leeft, én dat er nog genoeg te winnen valt. Een belangrijk gegeven, dat we zeer serieus nemen. Zo gaan we de komende tijd in gesprek met meerdere inzenders om te kijken of en hoe een eventuele pilot eruit kan komen te zien.

Actie in lijn met onze plannen

De focus op gezondere werkomgevingen in niets nieuws voor Schiphol Real Estate. Zo zijn we vorig jaar een samenwerking met Microsoft gestart om hun kantoor in The Outlook smart te maken. Een resultaat? Medewerkers kunnen binnenkort bijvoorbeeld zelf de lichtintensiteit en temperatuur op hun werkplek bepalen. Hierdoor neemt hun comfort toe en dat kan bijdragen aan de productiviteit. Daarnaast kunnen wij op gebouwniveau ook de kwaliteit van luchtniveaus monitoren. Ook het komende jaar blijven we experimenteren. The Healthy Offices Challenge is hier een mooi voorbeeld van.

Neem contact met ons op!

Is jouw organisatie ook bezig met Healthy Offices of heb je innovatieve ideeën over het thema? Dan gaan we graag met je in gesprek. Neem contact op met Inge van Baardwijk, via baardwijk_i@schiphol.nl.