Nieuwe terminal

Je zou maar 70 miljoen mensen over de vloer krijgen. Op Schiphol kijken we niet meer op van een gast meer of minder. Maar we willen wel dat alle reizigers zich prettig blijven voelen op onze luchthaven. Ook als het drukker wordt. Daarom zijn we begonnen met de bouw van een nieuwe terminal.

Afbeelding nieuwe pier en teminal

Meer ruimte en comfort

In 2023 nemen we de nieuwe terminal in gebruik. Zo zorgen we ook in de toekomst voor korte wachttijden, snelle service en optimale veiligheid. De nieuwe terminal is licht en ruim. Het ontwerp lijkt misschien simpel, maar zit eigenlijk vol slimme oplossingen. Zo scheiden we straks de aankomst- en vertrekstromen beter en komt de check-in en security op een verhoogd plateau. Allemaal voor meer ruimte en meer comfort.

Dit is de planning

Dit is de planning - airside project

Wie?

In de lichte en moderne terminal is alle ruimte voor aankomende en vertrekkende passagiers. Op het verhoogde plateau voor de check-in en security kunnen reizigers optimaal genieten van de Hollandse luchten; goed te zien door de grote ramen en de uitsparingen in het dak. Het ontwerp van de terminal is gemaakt door KL AIR: een samenwerking tussen KAAN Architecten, Estudio Lamela, ABT en Ineco.

Waar?

De nieuwe terminal komt ten zuiden van Schiphol Plaza, direct naast de verkeerstoren en wordt met de bestaande terminal verbonden. Vertrekkende reizigers komen het gebouw dan een verdieping hoger binnen voor de check-in en controles. Gelande reizigers verlaten het gebouw via de Zuidzijde.

Wanneer?

De bouw van een nieuwe terminal kost tijd. We zijn nu druk bezig met het ontwerp. In 2023 nemen we de nieuwe terminal in gebruik.

Wat?

We hebben meer ruimte nodig voor de miljoenen reizigers die we ieder jaar verwelkomen. Best lastig, want op Schiphol-Centrum is weinig plek voor uitbreiding. Dankzij een slim ontwerp van KL AIR hebben we straks tóch meer ruimte.

  • Nieuwe pier

    Veel groen, meer kunst en zelfs speelplaatsen voor de kids: eind 2019 nemen we de nieuwe pier in gebruik.

Duizend(en) bommen en granaten!

Ton de Rooij is vakspecialist Conventionele Explosieven op de luchthaven. ‘Naar schatting liggen hier nog ongeveer 1500 onontplofte bommen. De nieuwe terminal komt deels in verdacht gebied te staan. Tijd voor bodemonderzoek dus.’

Nieuwe terminal ademt Schiphol

De nieuwe terminal van Schiphol wordt in 2023 in gebruik genomen. Het ontwerp oogt simpel en transparant, maar schijn bedriegt. Architect Kees Kaan van KAAN Architecten vertelt over het goeddoordachte ontwerp achter de eenvoud.

Nu vragen? Straks een antwoord

tomorrow@schiphol.nl