Nieuwe terminal

Je zou maar 14 miljoen mensen over de vloer krijgen. Op Schiphol kijken we niet meer op van een gast meer of minder. Maar we willen wel dat alle reizigers zich prettig blijven voelen op onze luchthaven. Ook als het drukker wordt. Daarom zijn we begonnen met de bouw van een nieuwe terminal. Zo zorgen we ook in de toekomst voor korte wachttijden, snelle service en optimale veiligheid.

Vandaag
beton sjouwen
Morgen
een terminal bouwen

Facts & figures

In de lichte en moderne terminal is alle ruimte voor miljoenen aankomende en vertrekkende passagiers. De nieuwe terminal komt ten zuiden van Schiphol Plaza, direct naast de verkeerstoren en wordt met de bestaande terminal verbonden. Vertrekkende reizigers komen het gebouw dan een verdieping hoger binnen voor de check-in en controles. Zo scheiden we straks de aankomst- en vertrekstromen beter.

Planning

De bouw van een nieuwe terminal kost tijd. We zijn nu druk bezig met het ontwerp. Afgelopen juli is de aanbesteding voor de bouw van de nieuwe terminal op de markt gebracht. In het voorjaar 2020 weten we welke aannemer de nieuwe terminal gaat bouwen.

Samen met hen zal er een nieuwe bouwplanning gemaakt worden. Vast staat dat de bouwperiode voor een project met de omvang van de nieuwe terminal, tenminste 3,5 jaar tijd in beslag neemt.
André van den Berg, CCO bij Royal Schiphol Group

Insiders info

 • Early & Enabling Works nieuwe terminal van start

  Als je een nieuwe terminal wilt bouwen midden op Schiphol moet alles opzij. Van hamburgertent tot vliegtuigparkeerplaats. Projectmanager Kim Flinterman houdt toezicht op deze ‘Early & Enabling works’ en vertelt wat de grootste uitdagingen zijn.

 • Zo rij je straks naar de nieuwe terminal

  Om te zorgen dat we de nieuwe vertrekhallen in 2023 kunnen gebruiken, wordt er ook een nieuwe voorrijweg gebouwd. Project manager Peter van Wijk van Schiphol en field engineering manager Hans Dorsman van Royal HaskoningDHV vertellen er graag over.

 • Duizend(en) bommen en granaten!

  Ton de Rooij is vakspecialist Conventionele Explosieven op de luchthaven. ‘Naar schatting liggen hier nog ongeveer 1500 onontplofte bommen. De nieuwe terminal komt deels in verdacht gebied te staan. Tijd voor bodemonderzoek dus.’

 • Nieuwe terminal ademt Schiphol

  De nieuwe terminal van Schiphol wordt in 2023 in gebruik genomen. Het ontwerp oogt simpel en transparant, maar schijn bedriegt. Architect Kees Kaan van KAAN Architecten vertelt over het goeddoordachte ontwerp.

Afbeelding nieuwe pier en teminal

Lees meer

 • Nieuwe pier

  Veel groen, meer kunst en zelfs speelplaatsen voor de kids: eind 2019 nemen we de nieuwe pier in gebruik.

Nu vragen? Straks een antwoord

tomorrow@schiphol.nl