Herontwikkeling: Lounge 1

Schiphol is altijd in ontwikkeling. Nu de werkzaamheden rond de verbouwing en vernieuwing van Vertrekhal 1 zijn afgerond, gaan we aan de slag met de herontwikkeling van Lounge 1. We breiden de lounge uit, passen looproutes aan en vergroten het aanbod aan voorzieningen zoals horeca en winkels.

Passagiers en duurzaamheid staan centraal in het nieuwe ontwerp. We verdelen de lounge in drie gebieden met ieder een eigen uitstraling die door hun vorm, kleur en materiaalgebruik een natuurlijk geheel vormen. Zo zorgen we ervoor dat passagiers zich makkelijk kunnen oriënteren en maken we reizen comfortabel en zorgeloos.

We vernieuwen en vergroten Lounge 1 voor de toekomst van Schiphol

Facts & figures

 • Lounge 1 werd in 2005 in de huidige vorm opgeleverd en is daarmee dus inmiddels al zo'n 17 jaar oud.
 • In totaal richten we 24.000 vierkante meter vloeroppervlak opnieuw in. Een deel hiervan krijgt ook een nieuwe functie. We voegen bijvoorbeeld een deel van het oude bemanningscentrum toe aan de lounge. Zo creëren we 5000 vierkante meter extra ruimte.
 • De drie gebieden waarin we de lounge verdelen zijn de landzijde (met de Welcome/Goodbye-zones), de luchtzijde (met de Relax-zone) en de zogenaamde Cloud (waar de Explore-zone onderdeel van is).
 • Rondom de twee centrale pleinen in de lounge realiseren we 23 vernieuwde winkel- en horecaconcepten.
 • We hebben in het nieuwe ontwerp oog voor duurzaamheid en circulariteit. Zo recyclen we tijdens de herontwikkeling bijvoorbeeld ruim 90 procent van de materialen.

Planning

De herontwikkeling van Lounge 1 wordt uitgevoerd door ESAP, de bouwcombinatie van SPIE en Equans. De werkzaamheden vinden plaats in vijf fases, waarin we in totaal dertien deelprojecten opleveren. ESAP start vanaf 2023 met de daadwerkelijke verbouwing.

De lounge blijft tijdens de hele verbouwing beschikbaar voor reizigers. Door het werk voor een deel ‘s nachts en in verschillende fases uit te voeren, beperken we de overlast voor reizigers, luchtvaartmaatschappijen en werknemers tot een minimum.

Insiders info

 • Onmogelijk is geen feit maar een mening

  Jaap Janssens is projectdirecteur van ESAP en is eindverantwoordelijk voor de GROTIK-aspecten van het Lounge 1 project, oftewel voor: geld, risico’s, organisatie, tijd, informatie en kwaliteit.

 • Horeca Schiphol op de schop

  Lounge 1 krijgt er ruim 5.000 m2 bij. Die meters mogen niet onbenut blijven. Zo dacht ook Anne-Lou Dijkman-van Wijk, conceptontwikkelaar Food & Beverage voor Schiphol Commercial.

 • Liefde, vriendschap en gerookte zalm

  In Lounge 1 vond je tot voor kort Grand Café Het Paleis. En nam je ooit plaats aan de toog? Dan stond je hoogstwaarschijnlijk oog in oog met Prins Ali.