Nieuws: Werk gestart aan derde en laatste buis Buitenvelderttunnel

Op 4 november om 7 uur was het even pikdonker in de derde buis van de Buitenvelderttunnel. Gelukkig was dat maar van korte duur en volledig gepland, want.binnen enkele seconden sloeg de bouwverlichting aan. Dat was hèt signaal voor de medewerkers van Vialis om aan de slag te gaan om ook deze buis te voorzien van hightech tunneltechniek. Het markeert een belangrijke mijlpaal, want het betekent ook dat twee van de drie buizen van de Buitenvelderttunnel inmiddels klaar zijn.

Gepubliceerd op: 15 november 2018

Buizenwisseling

De ‘buizenwisseling’ vond plaats in het weekend van 3 en 4 november. Verkeer mocht weer door de vernieuwde buis C rijden en tegelijkertijd werd de derde en laatste buis (buis D) buiten gebruik genomen. Net als de andere twee buizen krijgt deze derde buis ventilatoren aan het plafond, hulpposten aan de muur, brandwerende beplating aan het plafond, een omroepinstallatie en nog veel meer installaties die de veiligheid verder vergroten. Hiermee voldoen we aan de vernieuwde tunnelwet.

Hightech tunnels

Minder zichtbaar voor de weggebruiker, maar minstens zo belangrijk is de achterliggende techniek en IT. De camerasystemen, de omroepinstallatie, de slagbomen en de verlichting; het wordt allemaal gekoppeld aan een centraal systeem; het Tunnelbesturingssysteem. Het tunnelsysteem moet vervolgens ook weer kunnen ‘praten’ met de IT- systemen van Schiphol. Er is dan ook heel wat programmeerwerk verricht en er liggen tientallen kilometers kabels in deze tunnel van 500 meter.