Nieuws: Unieke 3D-vloer wijst straks de weg op de G-pier

Gepubliceerd op: 12 januari 2018

Op de vernieuwde G-pier van Schiphol ligt binnenkort een unieke designvloer, geproduceerd met 3D-printers. Kunstzinnig, innovatief en gemaakt van plantaardig en herbruikbaar bio-printplastic. Het printen is al in volle gang. Over een aantal maanden is het eindresultaat te bewonderen: een vloer die reizigers onbewust de weg wijst over de luchthaven.

Subtiel lijnenspel

3D-printers maken het mogelijk om bijzondere patronen te leggen die tot in de puntjes zijn uitgewerkt. De mogelijkheden zijn vrijwel eindeloos. Hoe het werkt? In het kort: 3D-printers leggen een patroon, vergelijkbaar met een kleurplaat. Die kleuren we in met korrels natuursteen (terrazzo). Dat spelen met patronen is niet alleen mooi, maar ook praktisch. Zo krijgt de G-pier namelijk een vloer die reizigers straks laat zien waar zij heen moeten. Niet met opzichtige pijlen, maar met een subtiel lijnenspel. Kortom: een praktische en beloopbaar kunstwerk van ongeveer zeshonderd vierkante meter.

Oersterk en milieubewust

Het ‘groene’ materiaal waarmee de vloer wordt gelegd, is oersterk en duurzaam. Helemaal passend bij de milieubewuste plannen van Schiphol. Vernieuwend, milieubewust en toekomstbestendig. Bij het ontwerp- en productieproces ontstaat geen afval en de CO2-uitstoot is laag. Soms zelfs meer dan de helft lager dan bij de productie van andere vloeren. Een 3D-geprinte vloer past daarom perfect bij het Schiphol van morgen.

Eerste stappen

Nieuwsgierig? Nu wordt nog hard gewerkt, maar over een paar maanden is de renovatie van de G-pier klaar. Dan kun jij je eerste stappen zetten op deze bijzondere vloer.