Nieuws: Schiphol, de plek die nooit af is

Welkom op Schiphol, de plek die nooit af is. Lampen die licht geven, rolpaden die rollen en tilhulpen die tillen: het klinkt vanzelfsprekend, maar achter de schermen is dat een enorme klus. Elke dag doen we ons best om de luchthaven operationeel te houden en de kwaliteit te bieden die je als reiziger mag verwachten. Altijd wordt wel ergens op Schiphol verbouwd. Laten we een kijkje nemen achter de bouwschotten!

Verbouwing Lounge 1

Gepubliceerd op: 7 juni 2024

Schiphol is altijd in beweging

Met zo'n tweehonderdduizend reizigers per dag, bijna even veel koffers en alle vliegtuigen die komen en gaan, worden onze gebouwen, systemen en landingsbanen veel gebruikt. Zonder dat je het echt merkt, slijten onze tegels, verouderen onze verwarmingssystemen en draaien de bagagebanden iets minder soepel. Schiphol is altijd in beweging. En om in beweging te blijven, is onderhoud hard nodig. Daarom gaat dat dag en nacht door en investeren we er veel geld in.

Verbouwing Lounge 1 bouwschotten

Wat gebeurt er achter de bouwschotten?

Veel delen van de luchthaven moeten we vervangen, vernieuwen en verduurzamen. Op Schiphol hebben we namelijk een grote inhaalslag te maken op het gebied van onderhoud. Er wordt door veel collega's hard gewerkt aan een flinke lijst met bouw- en vernieuwingsprojecten. Van rolpaden tot en met passagiersbruggen. Van de klimaatsystemen tot en met de bagagekelders. Van de stroomvoorziening tot en met toiletten en rustruimtes voor personeel. En van een nieuwe locatie voor autoverhuurders tot en met een fietsenstalling. We kunnen nog wel even doorgaan met de opsomming. Er staat de komende jaren altijd wel een stukje Schiphol in de steigers. En om de overlast voor reizigers zoveel mogelijk te beperken, gebeurt dat veelal achter onze bouwschotten.

Verbouwing Lounge 1

Wat betekent dit voor jou als reiziger?

Een goed voorbeeld is de vernieuwing van Lounge 1, de plek waar je naartoe gaat voor je vlucht binnen Europa (Schengen). Daar is letterlijk veel werk aan de winkel. We bouwen nieuwe restaurants en winkels, passen looproutes aan en lossen knelpunten op, om jouw reiservaring zo aangenaam mogelijk te maken. Maar totdat het zover is, is Lounge 1 een groot bouwgebied. Overdag zie je bouwschotten en met name 's nachts wordt er daarachter hard gewerkt. Nu moet je misschien een stukje omlopen, hoor je wat bouwgeluiden of mis je jouw favoriete winkel, maar stukje bij beetje maken de bouwschotten plaats voor iets nieuws.

Maar ook buiten de terminal wordt er flink gebouwd en vernieuwd. Zo gaat het busstation vanaf dit jaar volledig op de schop en werken we aan de wegen en viaducten op de luchthaven. Het kan gebeuren dat je soms vanaf een andere halte opstapt, of een stukje moet omrijden. Dat geldt ook voor de vliegtuigen, omdat ook de taxibanen en parkeerplaatsen voor vliegtuigen worden vernieuwd.

Verbouwing Lounge 1 bouwschotten

Schiphol is nooit af

Als op de ene plek de bouwschotten worden opgeruimd, komen ze op een andere plek alweer terug. En dat is echt nodig om de luchthaven in beweging te houden. Schiphol is nooit af, omdat we continu werken aan een betere en duurzamere luchthaven voor iedereen. Dus de volgende keer dat je langs een bouwschot loopt, weet je dat erachter hard gewerkt wordt om jouw reiservaring te verbeteren.