Zo werkt de irisscan: Met het oog op veiligheid

De irisscan is voor ieder persoon uniek en slaan we in een beveiligde database of op uw kaart op. Wanneer u bij de Privium grenspassage komt, kijkt u in de camera en wordt er een nieuwe scan gemaakt. Drie zwakke rode lampjes, vanuit drie posities, lichten het oog bij, zonder een flits te gebruiken. De irisscan wordt vergeleken met de opgeslagen templates. Het poortje opent als de gegevens overeenkomen.

Irisscan Schiphol

De irisscan met bril of contactlenzen

Bij het maken van de oorspronkelijke irisscan in de Privium ClubLounge, vragen we om uw bril af te zetten of uw lenzen uit te doen. Vergeet dus niet uw lenzendoosje en -vloeistof mee te nemen.

Tijdens de irisscan bij de Privium grenspassage kunt u wel uw bril op- en uw lenzen inhouden. De identificatie met de irisscan lukt hier ook als u uw bril opheeft of uw contactlenzen in. Draagt u getinte glazen of een zonnebril? Dan herkent de irisscanner uw iris niet en vragen wij u alsnog om uw bril af te doen. Heeft u een bril met een dik montuur? Dan krijgt u instructies om te voorkomen dat het montuur uw iris bedekt tijdens het scannen.

Veilig voor uw ogen en gezondheid

De irisscan maakt een zeer gedetailleerde opname van uw iris en vormt geen risico voor uw ogen of gezondheid. Het is een betrouwbare en snelle vorm van biometrische (meetbare fysieke kenmerken) identificatie, net als een vingerafdruk.

Snel door security en de grens over

Met uw Privium kaart komt u, via de speciale Privium doorgang, in het Priority-wachtgebied. In dit wachtgebied is met een markering op de vloer aangegeven hoe u 1,5 meter afstand kunt houden. Wanneer u aan de beurt bent, loopt u door naar de security check, waar u voorrang krijgt op reguliere passagiers. Na de security check passeert u met de irisscan binnen 10 à 15 seconden de grens. In deze korte tijd, maakt en vergelijkt de irisscanner de opname met de opgeslagen template. Vervolgens gaat het poortje open en gaat u de grens over.

Fraudebestendige methode

Fraude is nooit geheel uit te sluiten, maar een irisscan is zeer fraudebestendig. De iris biedt, wat unieke eigenschappen betreft, veel zekerheid door zijn grote hoeveelheid herkenningspunten. De technologie is zo ver gevorderd dat moderne irisscanners ook letten op de bewegingen van het oog en de pupilreflex. Hierdoor wordt fraude nog moeilijker.

Uw privacy is en blijft gewaarborgd

Wij doen er alles aan om uw persoonlijke gegevens veilig te stellen. Schiphol voldoet daarom aan alle wettelijke eisen voor privacy. De gegevens van de automatische Privium grenspassage die wij aan de Koninklijke Marechaussee doorgegeven, zijn dezelfde gegevens die zij krijgen bij een reguliere paspoortcontrole.

De biometrische informatie is versleuteld opgeslagen in een beveiligde database of op de chip van uw Privium kaart.

Neem contact op via: