Tulpen, haring en nog veel meer: Vijf onmisbare dingen

Wil je in korte tijd alle Nederlandse klassiekers afvinken, dan hoef je geen ingewikkelde schema’s te maken. Je kunt binnen één dag genieten van de Nederlandse Big Five: tulpen, haring, kaas, molens en klompen.

Meisje met tulpen

Tulpen

Denk je aan Holland, dan denk je aan tulpen. Op de Bloemenmarkt in Amsterdam kom je dit Nederlandse icoon dan ook dagelijks tegen. Ga je voor de ultieme tulpenbeleving? Fiets dan in de lente door de bloeiende tulpenvelden of breng een bezoek aan de Keukenhof. In het mooiste park van de wereld staan van half maart tot eind mei maar liefst zeven miljoen tulpen, narcissen en hyacinten in bloei. Een geweldig gezicht!

Vis

Gezien de hoeveelheid water in Nederland, is het geen wonder dat vis vaak op het menu staat. In de meeste steden vind je wel een ‘haringkraam’. Let op: haring is rauw en wordt gepresenteerd met uitjes en zuur. Je moet het leren eten, zeg maar. Als je liever warme vis eet, bestel dan een portie ‘kibbeling’. Deze gefrituurde vis is heerlijk met tartar saus.

Kaas

Kaas. Knipper met je ogen en er ligt een plak op je boterham. Maar kaas is voor ons Nederlanders veel meer dan gewoon broodbeleg. Kaas maken hebben we tot kunst verheven. We maken het al eeuwen. Hollandse kaas heeft een kwaliteitskeurmerk en is beroemd over de hele wereld. Even proeven? Ga op vrijdag naar de kaasmarkt in Alkmaar. Je komt smaakpapillen tekort.

Molen

Windmolens

Windmolens zijn een schaars goed in de grote steden, maar zeker te vinden als je goed zoekt. Of gewoon weet waar ze staan: de meest gezellige windmolen van Amsterdam is De Gooyer op de Funenkade. De Gooyer is een windmolen waar een brouwerij in zit: de perfecte plek voor een relaxte middag biertjes proeven. Wil je genieten van onze imposante molens en het bijbehorende zoemende geluid van de draaiende wieken? Dan is een bezoek aan de Zaanse Schans of Kinderdijk een echte aanrader. Hollands trots in optima forma.

Klompen

Je zou het misschien niet denken, maar er is bijna geen Nederlander die nog op klompen loopt. En dat terwijl ze eigenlijk best comfortabel zijn, als je kunt wennen aan een soort slome, slenterende tred. Oorspronkelijk zijn klompen het beschermende schoeisel van boeren en andere mensen die op het land werkten. Tegenwoordig zijn klompen alleen nog onderdeel van de traditionele, Nederlandse klederdracht. Ook zijn ze in allerlei soorten en maten te koop, van zware en houten varianten tot en met pluizige pantoffels.