Cathay Pacific: Proef reizen met gezichtsherkenning: doe je mee?

Reis je in 2019 met Cathay Pacific? Dan kun je op Schiphol meedoen aan een proef rond gezichtsherkenning. Bij de paspoortcontrole en aan de gate hoef je dan je paspoort en boardingpass niet meer te laten zien. In plaats daarvan gebruik je een apart poortje, met een camera die je identiteit checkt aan de hand van je gezicht. De proef is onderdeel van een serie tests om reizen met gezichtsherkenning werkelijkheid te maken op Schiphol.

Hoe werkt reizen met gezichtsherkenning?

  1. Bij het inchecken kun je de vraag krijgen of je deel wilt nemen aan de proef. Heb je interesse, dan begeleidt een medewerker je naar de registratiekiosken in de vertrekhal. Hier worden je paspoort, instapkaart en gezicht gescand. Daarna ga je net als altijd door de securitycontrole.
  2. Na de securitycontrole kom je langs de paspoortcontrole. Hier kies je het speciale poortje voor reizen met gezichtsherkenning, te herkennen aan de banner met het icoontje. De camera in het poortje maakt een scan van je gezicht en vergelijkt deze met de scan die bij de registratiekiosk is gemaakt. Word je herkend, dan gaat het poortje open en kun je direct doorlopen naar de lounge.
  3. Ben je bij de gate aan de beurt om te boarden, maak dan gebruik van het speciale poortje aan de rechterkant. Deze werkt hetzelfde als bij de paspoortcontrole. Kijk naar het scherm, wacht tot het poortje opent en ga aan boord van het vliegtuig.

Wie kan deelnemen?

Deelname aan de proef is vrijwillig. Je kunt meedoen als je: - reist met Cathay Pacific;
- 16 jaar of ouder bent;
- een biometrisch paspoort hebt, te herkennen aan de chip-afbeelding op de voorkant.

Waarom doen we deze proef?

Met vernieuwingen als deze willen we je reis op Schiphol nog makkelijker maken. Nu moet je nog bij de verschillende controlepunten op de luchthaven je paspoort, instapkaart of allebei laten zien. Bijvoorbeeld bij toegang tot de veiligheidscontrole, wanneer je de grens passeert en gaat boarden.

Luchtvaartmaatschappijen, de overheid en Schiphol werken samen om reizen met gezichtsherkenning mogelijk te maken. Als de proeven goed verlopen, kun je controlepunten op de luchthaven in de toekomst soepeler passeren. Je paspoort en instapkaart blijven dan in de tas.

Jouw privacy

Jouw privacy is voor ons van groot belang en vanzelfsprekend gaan we zorgvuldig om met je gegevens.

Over deze proef

De registratiekiosk maakt een scan van je gezicht zodat je voor deze reis de grens kunt passeren en kunt boarden door middel van gezichtsherkenning. Deze proef voor reizen op basis van gezichtsherkenning bestaat uit drie stappen:

  1. In de vertrekhal registreer je jezelf bij de registratiekiosk. Bij de securitycontrole mag je vervolgens gebruikmaken van de doorgang voor premium-passagiers.
  2. Bij de paspoortcontrole kies je de aparte doorgang voor reizen met gezichtsherkenning, te herkennen aan de banner en kiosk met het icoontje voor gezichtsherkenning. Een medewerker wijst je zo nodig de weg.
  3. Bij de gate maak je gebruik van de rij die specifiek bedoeld is voor het boarden met gezichtsherkenning. Je herkent deze rij weer aan de banner en de kiosk met het icoontje voor gezichtsherkenning.

Je gegevens

Wanneer je aan deze proef deelneemt, geef je toestemming voor de verwerking van je paspoortgegevens, de gegevens van je boardingpass en je gezichtsscan. Je gegevens worden uitsluitend verwerkt voor je deelname aan deze proef. Alle biometrische gegevens worden 24 uur na het scannen van je gezicht bij de registratiekiosk automatisch verwijderd.

Deelnemende organisaties

De Koninklijke Nederlandse Marechaussee, Cathay Pacific en Schiphol zijn voor deze proef een samenwerkingsverband aangegaan. Dit is gedaan in overeenstemming met de relevante wet- en regelgeving en op basis van uitgebreide privacy-afspraken.

Help ons verbeteren

Heb je vragen of opmerkingen over de proef? Of wil je ons vertellen hoe je reizen met gezichtsherkenning hebt ervaren? We zijn erg benieuwd! Neem contact met ons op via facialrecognition@schiphol.nl.