Proef met gezichtsherkenning bij vertrek

In juli 2021 doen we in Vertrekhal 3 een proef met registratiekiosken voor gezichtsherkenning. Deze proef (pilot uitreis) is voor reizigers die vertrekken vanaf Schiphol. Wanneer je je bagage afgeeft, krijg je de vraag of je mee wilt doen. Door jouw deelname kunnen wij de nieuwe registratiekiosk testen. Ook onderzoeken we of je deze manier van reizen makkelijk en prettig vindt.

Door je bij de registratiekiosk te registreren met gezichtsherkenning, kun je verschillende controlepunten op Schiphol gemakkelijk en contactloos passeren. Je kunt je paspoort en instapkaart dus veilig in je tas houden.

Wat is het doel van deze proef?

Reizen met gezichtsherkenning is een nieuwe manier van reizen en we werken met nieuwe apparatuur en IT-systemen. De techniek moet goed werken en de registratiekiosk en grenspoort moeten makkelijk zijn in het gebruik. Ook willen we dat de informatie over het gebruik van jouw gegevens duidelijk is. Daarom onderzoeken we of je het proces makkelijk vindt en of wij het voldoende duidelijk uitleggen.

Wat gebeurt er met jouw gegevens tijdens deze proef?

Tijdens de registratie op de kiosk lezen we jouw paspoort en instapkaart uit. Daarna maken we een gezichtsopname, waarmee je vervolgens gemakkelijk en contactloos de grens passeert. Je gegevens worden na maximaal 24 uur permanent verwijderd.

Kan iedereen meedoen?

We vragen reizigers die op dat moment aanwezig zijn in Vertrekhal 3 of ze willen deelnemen. Je kunt meedoen wanneer je ouder bent dan 16 jaar en in het bezit bent van een instapkaart en een paspoort met elektronische chip.