Paspoortcontrole - Wel of niet?

Op Schiphol ga je meestal door de paspoortcontrole. Soms hoeft dat niet. Lees hier of dat ook voor jou geldt. Zorg wel, dat je toch altijd je paspoort of identiteitsbewijs bij je hebt.

Paspoortcontrole

Geen paspoortcontrole binnen Schengen-zone

Een groot aantal Europese landen heeft afspraken met elkaar gemaakt om reizen over de grenzen makkelijker te maken. Reis je binnen het gebied van deze Schengenlanden, dan hoef je niet door de standaard paspoortcontrole.

Standaard paspoortcontrole

Reis je naar een land of kom je uit een land buiten het Schengengebied, dan ga je na de securitycheck meteen langs de paspoortcontrole. Check ook op tijd of je identiteitskaart, paspoort en eventuele visa niet zijn verlopen. En hou er rekening mee dat je paspoort in sommige landen nog minimaal een aantal maanden geldig moet zijn op het moment dat je er naartoe reist.

Nog sneller: paspoortscanners

Op Schiphol kun je steeds vaker gebruik maken van allerlei self-service voorzieningen. Zo scan je bij de automatische grenscontrole bijvoorbeeld zelf je paspoort. Ben je ouder dan 16 en heb je een EU-paspoort? Dan kun je door de automatische controle. Volg de aanwijzingen bij het poortje en je bent sneller de grens over.

Zo werkt de automatische controle

Op reis? Neem altijd een identiteitsbewijs mee.

Ook al hoef je op Schiphol niet altijd je paspoort te laten zien: neem toch altijd je paspoort of identiteitsbewijs mee als je op reis gaat. Je moet je altijd kunnen identificeren. Landen stellen daarvoor verschillende eisen. Binnen de Europese Unie volstaat een identiteitsbewijs. Daarbuiten heb je een geldig paspoort nodig.

Je paspoort of identiteitsbewijs moet je ook laten zien bij het inchecken en boarden aan de gate. De luchtvaartmaatschappij controleert of jouw gegevens overeenkomen met de persoonsinformatie op je vliegticket.

Kunnen we je ergens mee helpen?

Veelgestelde vragen Contact