Over Schiphol: Verrassend veelzijdig

Een rijke geschiedenis, een museum, duurzaam verwarmde terminals: Schiphol heeft veel te bieden. Maar laten we beginnen bij het begin. Een stukje historie.

Schiphol overzicht

2016: Schiphol bestaat 100 jaar

Je staat er misschien niet meteen bij stil, maar Schiphol kent een rijk verleden. Sterker nog: in 2016 bestond Schiphol 100 jaar. Wat in 1916 begon met een landing op een drassige boerenwei is uitgegroeid tot een internationale luchthaven.

Oprichting KLM

Belangrijk voor de ontwikkeling van Schiphol was de oprichting van de Koninklijke Luchtvaartmaatschappij (KLM). Op 17 mei 1920 opende deze maatschappij haar eerste lijndienst tussen Amsterdam en Londen. Daarna nam de militaire functie van Schiphol af en het aantal burgervluchten snel toe.

Schiphol groeit door

Hoewel de luchthaven tijdens de Tweede Wereldoorlog bijna helemaal werd vernietigd, steeg in juli 1945 alweer het eerste vliegtuig op. Vanaf dat jaar zette de groei stevig door. Wist je dat Schiphol inmiddels zes start- en landingsbanen telt? Reizigers, zakenmensen, goederen en ideeën bereiken via de luchthaven ons land of gaan vanaf hier op (wereld)reis. Schiphol verbindt. Al 100 jaar.

Compact

Je hoeft je op Schiphol geen moment te vervelen. De luchthaven heeft een bruisend winkelcentrum, kinderspeelplaatsen en zelfs een museum. Ook kun je op gebruikmaken van gratis wifi. Ondanks de veelzijdigheid is Schiphol zeer compact. Je vindt er alles onder één dak en in zo'n twintig minuten wandel je de hele luchthaven over.

Duurzaam

Draag jij duurzaam ondernemen hoog in het vaandel? Schiphol ook. Zo gebruiken we groene stroom en verlichten we onze gebouwen op zoveel mogelijk plaatsen met energiezuinige LED-verlichting. Ook het verwarmen (en koelen) van de terminals gebeurt op een duurzame manier. Ook leuk om te weten: voor de aankomst- en vertrekhallen staat een grote vloot elektrische Teslataxi’s. Klaar om je geruisloos en comfortabel naar je gewenste bestemming te rijden.

Record

Wist je dat ruim 64 miljoen mensen in 2016 reisden via Schiphol?

Duurzaam vervoer

Voor Schiphol Plaza staat de grootste vloot duurzame taxi’s ter wereld

Burgervlucht

Het eerste passagiersvliegtuig landde op 17 mei 1920 om 12.40 uur op Schiphol