Nederlands eten: Probeer stroopwafels en drop

Genoten van de haring en benieuwd naar meer Nederlandse culinaire hoogstandjes? We hebben we nog veel meer smaakvols in de aanbieding. Van drop tot stroopwafel, van stamppot tot snert. Eet smakelijk!

Drop

In het Midden-Oosten is olie het zwarte goud, bij ons is dat drop. In veel Nederlandse huishoudens staat een ‘droppot’; een glazen pot met zwarte lekkernijtjes. Ze kunnen zout zijn, maar bijvoorbeeld ook naar salmiak of honing smaken. Je maakt helemaal goede sier, wanneer je een zakje drop meeneemt. Alle soorten en smaken zijn te koop op Schiphol.

Stroopwafel

Als je van zoet houdt, is de stroopwafel een ware traktatie. Twee delen koek met stroop ertussen, wie lust het niet? Je kunt de stroopwafels halen bij een bakker of supermarkt, maar de echte fijnproever eet ze warm en in groot formaat. Ga dan op zoek naar een markt, volg de zoete lucht en eindig bij de stroopwafelkraam. De grote, warme stroopwafels zijn een echte smaaksensatie.

Stamppot

Nederlanders houden van een stevige maaltijd, zeker in de winter. Dan staat er bij veel Hollanders regelmatig een grote pan stamppot op tafel. Een combinatie van groente en aardappelen, die met een grote ‘stamper’ worden gemixt. En er zijn veel variaties mogelijk. Tot onze favoriete stamppotten behoren boerenkool, andijviestamppot, hutspot en stamppot zuurkool. Deze maaltijd wordt meestal gegeten met een worst, gehaktbal of lapje vlees. Wil je indruk maken op Nederlanders, maak dan een kuiltje in je stamppot en vraag of daar de jus in mag.

Snert

Als de temperatuur naar beneden duikt, het rijp op de gras en stuiken ligt, snakken de Nederlanders naar hun ‘snert’. Dit is de gangbare benaming voor erwtensoep. Deze soep wordt gebrouwen van erwten, ui, wortel, knolselderij en prei. Wij hebben ook een speciale keuring voor deze soep. Als de lepel rechtop in de pan blijft staan, is de snert eetklaar. Erwtensoep wordt vaak geserveerd met roggebrood, belegd met katenspek of kaas.

Meer, meer, meer?

Benieuwd naar meer typisch Nederlandse gerechten? Trek dan gerust een kroket uit de muur, bestel poffertjes, neem koffie met een Limburgse vlaai of en geniet van een Bossche bol. Ook onze oliebollen en het ‘patatje met’ (patat met mayonaise) zijn zeker de moeite van het proeven waard.