Welkom terug op Schiphol: Moet ik in quarantaine?

Net nu we weer wat meer van onze vrijheid om te reizen kunnen genieten, is in quarantaine gaan wel het laatste waar je zin in hebt. Toch ontkom je er niet aan als je vanuit een hoog-risicogebied naar Schiphol reist. De Nederlandse overheid adviseert dringend dat je tien dagen in quarantaine gaat als je terugreist uit een land met een rood of oranje reisadvies. Dat is nodig om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Wanneer moet ik in quarantaine?

Zodra je op Schiphol geland bent, ga je direct 10 dagen in thuisquarantaine. Dat betekent dat je 10 dagen lang in je huis of verblijfplaats blijft en niet naar buiten gaat. Je mag wel in je tuin of op je balkon zitten, maar geen boodschappen doen of bezoek ontvangen. Dit geldt alleen als je vanuit een hoog-risico gebied naar Nederland reist. Je kunt op de website Nederland Wereldwijd zien wat het reisadvies voor ieder land is. Heeft het land een oranje reisadvies (alleen noodzakelijk reizen) of rood reisadvies (niet reizen)? Dan betekent dat hoog-risico en word je door de overheid dringend opgeroepen om 10 dagen in quarantaine te gaan.

Kan het reisadvies tijdens mijn reis wijzigen?

Jazeker. Reisadviezen worden continu gecontroleerd en aangescherpt waar nodig. Het is dus mogelijk dat een reisadvies wijzigt voor het land waar je verblijft. We raden je daarom aan om de website Nederland Wereldwijd goed in de gaten te blijven houden, voor en tijdens je reis. Vooral als een reisadvies verandert van groen of geel naar rood of oranje is het opletten geblazen. Want dat betekent dat je terug op Schiphol toch uit een hoog-risicogebied komt en dan vraagt de overheid je alsnog om na aankomst 10 dagen in quarantaine te gaan.

Heeft een coronatest gevolgen voor de quarantaineperiode?

Als je je hebt laten testen op corona dan ga je direct vanaf de luchthaven naar huis. Als uit de test blijkt dat je geen corona hebt, dan blijft de quarantaineperiode voor jou hetzelfde. Geeft de test aan dat je inderdaad besmet bent met corona, dan moeten ook je huisgenoten thuisblijven tijdens de quarantaineperiode van 10 dagen.

Wil je weten weten of je in quarantaine moet en welke richtlijnen voor jou gelden? Doe dan de check op reizentijdenscorona.rijksoverheid.nl.

Lees ook onze andere blogs over de maatregelen

 • Moet ik me laten testen als ik ga vliegen?

  Voor veel reisbestemmingen heb je een negatieve COVID-testuitslag nodig. Check voor je vliegt wat voor jou van toepassing is en maak alvast een afspraak voor een coronatest.

 • Moet ik een mondkapje dragen op Schiphol?

  We vragen je vriendelijk een mondkapje te dragen vanaf het moment dat je bij Schiphol binnen loopt tot in het vliegtuig, of als je juist bent uitgestapt totdat je weer buiten staat.

 • Heb ik een gezondheids- verklaring nodig?

  Omdat we jouw gezondheid en die van je medereizigers het allerbelangrijkst vinden, vragen we iedere reiziger om een gezondheidsverklaring zelf in te vullen en mee te brengen.

 • Mag ik iemand wegbrengen of ophalen?

  We vragen je als wegbrenger of ophaler buiten te wachten, je mag niet naar binnen. Wil je tijdens de uren van de avondklok iemand van of naar Schiphol brengen? Dat is helaas niet toegestaan.

 • Welke maatregelen kan ik verwachten?

  Er zijn minder reizigers en we houden afstand van elkaar. Maar door afstand te houden kan het juist wat drukker voelen. Hoe kunnen we elkaar toch genoeg ruimte geven?

 • Hoe kan je afstand houden bij security?

  Veiligheid is het allerbelangrijkst op Schiphol. Daarom gaat iedere reiziger door de securitycontrole. Nu op 1,5 meter afstand.