Welkom terug op Schiphol: Moet ik in quarantaine?

Net nu we weer wat meer van onze vrijheid om te reizen kunnen genieten, is in quarantaine gaan wel het laatste waar je zin in hebt. Toch ontkom je er niet aan als je vanuit een hoog-risicogebied naar Schiphol reist. De Nederlandse overheid adviseert dringend dat je twee weken in quarantaine gaat als je terugreist uit een land met een rood of oranje reisadvies. Dat is nodig om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Wanneer moet ik in quarantaine?

Zodra je op Schiphol geland bent, ga je direct twee weken in thuisquarantaine. Dat betekent dat je 14 dagen lang in je huis of verblijfplaats blijft en niet naar buiten gaat. Je mag wel in je tuin of op je balkon zitten, maar geen boodschappen doen of bezoek ontvangen. Dit geldt alleen als je vanuit een hoog-risico gebied naar Nederland reist. Je kunt op de website Nederland Wereldwijd zien wat het reisadvies voor ieder land is. Heeft het land een oranje reisadvies (alleen noodzakelijk reizen) of rood reisadvies (niet reizen)? Dan betekent dat hoog-risico en word je door de overheid dringend opgeroepen om 14 dagen in quarantaine te gaan. Dit geldt momenteel bijvoorbeeld als je terugkomt uit de Verenigde Staten, Zweden, Turkije en het Verenigd Koninkrijk.

Kan het reisadvies tijdens mijn reis wijzigen?

Jazeker. Reisadviezen worden continu gecontroleerd en aangescherpt waar nodig. Het is dus mogelijk dat een reisadvies wijzigt voor het land waar je verblijft. We raden je daarom aan om de website Nederland Wereldwijd goed in de gaten te blijven houden, voor en tijdens je reis. Vooral als een reisadvies verandert van groen of geel naar rood of oranje is het opletten geblazen. Want dat betekent dat je terug op Schiphol toch uit een hoog-risicogebied komt en dan vraagt de overheid je alsnog om na aankomst 14 dagen in quarantaine te gaan.

Lees ook onze andere blogs over de maatregelen

 • Moet ik een mondkapje dragen op Schiphol?

  Overal op Schiphol houden we 1,5 meter afstand. En waar dat lastig is, vragen we je een mondkapje te dragen. Want op een vliegveld is afstand houden best een uitdaging.

 • Heb ik een gezondheids- verklaring nodig?

  Omdat we jouw gezondheid en die van je medereizigers het allerbelangrijkst vinden, vragen we iedere reiziger om een gezondheidsverklaring zelf in te vullen en mee te brengen.

 • Mag ik iemand uitzwaaien of wegbrengen?

  We vragen je als wegbrenger of ophaler buiten afscheid te nemen of gedag te zeggen. Zo houden we voldoende ruimte in de vertrek- en aankomsthallen voor reizigers om 1,5 meter afstand te houden.

 • Welke maatregelen kan ik verwachten?

  Er zijn deze zomervakantie minder reizigers en we houden afstand van elkaar. Maar door afstand te houden kan het juist wat drukker voelen. Hoe kunnen we elkaar toch genoeg ruimte geven?

 • Hoe kan je afstand houden bij security?

  Veiligheid is het allerbelangrijkst op Schiphol. Daarom gaat iedere reiziger door de securitycontrole. Nu op 1,5 meter afstand.