Welkom terug op Schiphol: Moet ik een mondkapje dragen op Schiphol?

Overal op Schiphol houden we 1,5 meter afstand en is het dragen van een mondkapje verplicht. En zeker in wachtrijen, zoals bij het inchecken, de securitycontrole, het in- en uitstappen en in de bagagehallen, waar afstand houden best een uitdaging is. Dan is het prettig dat je jezelf en anderen beschermt met een mondkapje.

Waar moet ik een mondkapje op?

We vragen je vriendelijk om overal op de luchthaven je mondkapje te dragen. Dit is per 1 december 2020 verplicht. Dus vanaf je binnenkomst bij Schiphol Plaza tot in het vliegtuig. Of als je net bent uitgestapt tot aan het moment dat je weer buiten staat. Dat geeft een veilig gevoel voor jezelf en voor andere reizigers. In wachtrijen voor de incheckbalies, bij de security- en grensprocessen, tijdens het in- en uitstappen en in de bagagehallen draag je dus altijd een mondkapje. Je kan hierop worden aangesproken door Schiphol-medewerkers. Natuurlijk mag je tijdens het eten of drinken je mondkapje even afzetten. Fijn als je ‘m daarna meteen weer opzet en natuurlijk overal 1,5 meter afstand houdt. Er geldt een uitzondering voor mensen die vanwege hun beperking of ziekte geen mondkapje kunnen dragen. De uitzonderingen voor het dragen van een mondkapje vind je op de site van de Rijksoverheid.

Wat voor mondkapje moet ik dragen en waar kan ik ze kopen?

Overal op Schiphol zijn mondkapjes te koop. Je kunt terecht bij verschillende winkels voor en na security. Ook staan er mondkapjesautomaten over de hele luchthaven, waar je snel en simpel een mondkapje kunt aanschaffen. Op onze plattegrond zie je precies waar je mondkapjes kunt kopen. Het is ook handig om je mondkapjes al bij je te hebben voordat je naar Schiphol komt. Zeker als je met de bus of trein naar de luchthaven gaat, want ook in het openbaar vervoer zijn mondkapjes verplicht. Let wel goed op dat je niet-medische mondkapjes meeneemt. De medische mondkapjes zijn hard nodig in de zorg. En nog een tip: neem voldoende mondkapjes mee op reis, zodat je na je landing regelmatig een frisse, schone mondkap op kunt zetten!

Moeten kinderen ook een mondkapje dragen?

Kinderen tot 13 jaar hoeven geen mondkapje te dragen. Het is wel slim om extra mondkapjes mee te nemen, ook voor je kinderen. Want het kan zijn dat in het land waar je naartoe vliegt er andere regels gelden.

Lees ook onze andere blogs over de maatregelen

 • Moet ik me laten testen als ik ga vliegen?

  Voor veel reisbestemmingen heb je een negatieve COVID-testuitslag nodig. Check voor je vliegt wat voor jou van toepassing is en maak alvast een afspraak voor een coronatest.

 • Heb ik een gezondheids- verklaring nodig?

  Omdat we jouw gezondheid en die van je medereizigers het allerbelangrijkst vinden, vragen we iedere reiziger om een gezondheidsverklaring zelf in te vullen en mee te brengen.

 • Mag ik iemand wegbrengen of ophalen?

  We vragen je als wegbrenger of ophaler buiten te wachten, je mag niet naar binnen. Wil je tijdens de uren van de avondklok iemand van of naar Schiphol brengen? Dat is helaas niet toegestaan.

 • Welke maatregelen kan ik verwachten?

  Er zijn minder reizigers en we houden afstand van elkaar. Maar door afstand te houden kan het juist wat drukker voelen. Hoe kunnen we elkaar toch genoeg ruimte geven?

 • Hoe kan je afstand houden bij security?

  Veiligheid is het allerbelangrijkst op Schiphol. Daarom gaat iedere reiziger door de securitycontrole. Nu op 1,5 meter afstand.

 • Wanneer moet ik in quarantaine?

  De Nederlandse overheid adviseert dringend dat je 10 dagen in quarantaine gaat als je terugreist uit een land met een rood of oranje reisadvies.