Welkom terug op Schiphol: Moet ik een mondkapje dragen op Schiphol?

Overal op Schiphol houden we 1,5 meter afstand en vragen we je een mondkapje te dragen. En zeker in wachtrijen, zoals bij het inchecken, de securitycontrole, het in- en uitstappen en in de bagagehallen, waar afstand houden best een uitdaging is. Dan is het prettig dat je jezelf beschermt met een mondkapje.

Waar moet ik een mondkapje op?

We vragen je vriendelijk om overal op de luchthaven je mondkapje te dragen. Dus vanaf je binnenkomst bij Schiphol Plaza tot in het vliegtuig. Of als je net bent uitgestapt tot aan het moment dat je weer buiten staat. Dat geeft een veilig gevoel voor jezelf en voor andere reizigers. In wachtrijen voor de incheckbalies, bij de security- en grensprocessen, tijdens het in- en uitstappen en in de bagagehallen is een mondkapje verplicht. Je kan hierop worden aangesproken door Schiphol-medewerkers. Natuurlijk mag je tijdens het eten of drinken je mondkapje even afzetten. Fijn als je ‘m daarna meteen weer opzet en natuurlijk overal 1,5 meter afstand houdt.

Wat voor mondkapje moet ik dragen en waar kan ik ze kopen?

Overal op Schiphol zijn mondkapjes te koop. Je kunt terecht bij verschillende winkels voor en na security. Ook staan er mondkapjesautomaten over de hele luchthaven, waar je snel en simpel een mondkapje kunt aanschaffen. Op onze plattegrond zie je precies waar je mondkapjes kunt kopen. Het is ook handig om je mondkapjes al bij je te hebben voordat je naar Schiphol komt. Zeker als je met de bus of trein naar de luchthaven gaat, want in het openbaar vervoer zijn mondkapjes verplicht. Let wel goed op dat je niet-medische mondkapjes meeneemt. De medische mondkapjes zijn hard nodig in de zorg. En nog een tip: neem voldoende mondkapjes mee op reis, zodat je na je landing regelmatig een frisse, schone mondkap op kunt zetten!

Moeten kinderen ook een mondkapje dragen?

Kinderen tot 13 jaar hoeven geen mondkapje te dragen. Het is wel slim om extra mondkapjes mee te nemen, ook voor je kinderen. Want het kan zijn dat in het land waar je naartoe vliegt er andere regels gelden.

Lees ook onze andere blogs over de maatregelen

 • Heb ik een gezondheids- verklaring nodig?

  Omdat we jouw gezondheid en die van je medereizigers het allerbelangrijkst vinden, vragen we iedere reiziger om een gezondheidsverklaring zelf in te vullen en mee te brengen.

 • Mag ik iemand wegbrengen of ophalen?

  We vragen je als wegbrenger of ophaler buiten afscheid te nemen of gedag te zeggen. Zo houden we voldoende ruimte in de vertrek- en aankomsthallen voor reizigers om 1,5 meter afstand te houden.

 • Welke maatregelen kan ik verwachten?

  Er zijn deze zomervakantie minder reizigers en we houden afstand van elkaar. Maar door afstand te houden kan het juist wat drukker voelen. Hoe kunnen we elkaar toch genoeg ruimte geven?

 • Hoe kan je afstand houden bij security?

  Veiligheid is het allerbelangrijkst op Schiphol. Daarom gaat iedere reiziger door de securitycontrole. Nu op 1,5 meter afstand.

 • Wanneer moet ik in quarantaine?

  De Nederlandse overheid adviseert dringend dat je 10 dagen in quarantaine gaat als je terugreist uit een land met een rood of oranje reisadvies.