Welkom terug op Schiphol: Mondkapje, afstand en handen wassen

Yes, we mogen weer op reis met het vliegtuig! En dus hopen we je snel te verwelkomen op Schiphol. Dat gaat tegenwoordig wel iets anders dan je misschien gewend was. Zo draag je overal op Schiphol je mondkapje, houd je waar het kan 1,5 meter afstand en was je je handen regelmatig. Met andere woorden: Mondkapje, Afstand, Wassen. Hier lees je er meer over:

Mondkapje verplicht

Overal op de luchthaven draag je je mondkapje. Dit is verplicht vanaf het moment dat je Schiphol binnenkomt tot en met het vliegtuig en omgekeerd. Alleen tijdens het eten of drinken mag je mondkapje natuurlijk af. Zet je ‘m daarna meteen weer op? Dankjewel!

Afstand houden

Net als in de rest van Nederland houd je op Schiphol 1,5 meter afstand. Maar dit kan op plekken waar je even moet wachten, zoals bij de incheckbalies, de security- en paspoortcontrole en tijdens het in- en uitstappen best een uitdaging zijn. Op deze plekken kan het zijn dat je gevraagd wordt iets dichter op elkaar te staan. Fijn als je hierbij de aanwijzingen van de Schiphol-medewerkers opvolgt.

Was je handen

Je vindt op Schiphol diverse handsanitisers en andere mogelijkheden om je handen te wassen. Maak hier gerust gebruik van: het is allemaal gratis en het staat er speciaal voor jou. Door regelmatig je handen te wassen bescherm je jezelf en je medereizigers. Ook is het handig als je zo min mogelijk spullen met je handen aanraakt. En wist je dat je in winkels contactloos kunt betalen?

Lees ook onze andere blogs over de maatregelen

 • Moet ik me laten testen als ik ga vliegen?

  Voor veel reisbestemmingen heb je een negatieve COVID-testuitslag nodig. Check voor je vliegt wat voor jou van toepassing is en maak alvast een afspraak voor een coronatest.

 • Moet ik een mondkapje dragen op Schiphol?

  We vragen je vriendelijk een mondkapje te dragen vanaf het moment dat je bij Schiphol binnen loopt tot in het vliegtuig, of als je juist bent uitgestapt totdat je weer buiten staat.

 • Heb ik een gezondheids- verklaring nodig?

  Omdat we jouw gezondheid en die van je medereizigers het allerbelangrijkst vinden, vragen we iedere reiziger om een gezondheidsverklaring zelf in te vullen en mee te brengen.

 • Mag ik iemand wegbrengen of ophalen?

  We vragen je als wegbrenger of ophaler buiten te wachten. Je mag niet naar binnen. Zo houden we voldoende ruimte in de vertrek- en aankomsthallen voor reizigers om 1,5 meter afstand te houden.

 • Hoe kan je afstand houden bij security?

  Veiligheid is het allerbelangrijkst op Schiphol. Daarom gaat iedere reiziger door de securitycontrole. Nu op 1,5 meter afstand.

 • Wanneer moet ik in quarantaine?

  De Nederlandse overheid verplicht dat je 10 dagen in quarantaine gaat als je terugreist uit een land met een rood of oranje reisadvies.