Veelgestelde vragen: FAQ proef biometrische grenspassage

Wat is het doel van de proef?

Het doel van de proef is om biometrische technieken en -systemen te testen op nauwkeurigheid en snelheid. Ook zijn we benieuwd naar de ervaringen van reizigers. Uiteindelijk willen we met biometrie het reisproces op Schiphol vergemakkelijken. Wie in de toekomst bij aankomst op de luchthaven zijn biometrisch kenmerk, paspoort en boarding card registreert, passeert daarna soepel iedere controle. Snel, eenvoudig en zonder je documenten telkens te laten zien, als in een ‘seamless flow’.

Hoe werkt de proef?

Bij de paspoortcontrole voor transferpassagiers van een Schengen naar een niet-Schengen bestemming staat een testopstelling. Heb je interesse om deel te nemen aan deze proef, dan helpt een medewerker van Schiphol je om drie stappen te doorlopen:

  1. Bij een registratiekiosk wordt een scan van je gezicht en je paspoort gemaakt. Je bent nu geregistreerd
  2. Je passeert de gewone Self-service paspoortcontrole met paspoort en gezichtsscan. Je bent nu de grens gepasseerd
  3. Je gaat vervolgens door het testpoortje met een scan van je gezicht en paspoort.

Hiermee is de test afgerond en danken wij je voor je medewerking.

Hoeveel tijd kost deelnemen aan de proef?

Deelnemen aan de proef kost ongeveer 5 minuten.

Wie kan deelnemen aan de proef?

Deelname aan de proef is vrijwillig en staat open voor transferreizigers van een Schengen- naar een niet-Schengen bestemming die deze grens passeren en die gebruik mogen maken van de self-service paspoortcontrole. Dit zijn reizigers met een EU paspoort en ouder dan 16 jaar.

Wat is het voordeel van de proef?

De proef kost iets meer tijd dan de gewone grenspassage, omdat je je eerst moet registreren. Maar als er op piektijden sprake is van drukte bij de reguliere grensovergang van Schengen naar niet-Schengen, dan kun je de wachtrij passeren en via de testopstelling de grens passeren.

Jouw deelname maakt het mogelijk dat wij het reisproces van de toekomst in de operatie testen. Wij stellen je deelname aan de proef dan ook zeer op prijs.

We hebben nu toch al paspoortcontrole met biometrie?

Ja dat klopt. Maar nu moet je daar je paspoort nog laten zien. We willen het mogelijk maken dat je in de toekomst de grens kunt passeren zonder je paspoort te laten zien, alleen met je gezicht. Sterker nog: dat je bijvoorbeeld ook je bagage afgeeft met je gezicht en dat je aan boord gaat van het vliegtuig met je gezicht. Daarvoor moet je aan het begin van de reis wel eenmalig je paspoort, instapkaart en je gezicht scannen bij een speciale registratiekiosk.

Kan ik meerdere keren meedoen?

Ja dat kan. Als je een tweede keer deelneemt, dan hoef je niet meer te registreren, maar kun je direct doorgaan naar de Self-service paspoortcontrole en het testpoortje.

Hoe gaan jullie om met mijn privacy?

De proef is een samenwerking tussen het ministerie van Defensie en Schiphol. Jouw privacy is voor ons van het grootste belang en vanzelfsprekend gaan we zorgvuldig om met je gegevens.

  • We verwerken jouw gegevens volgens de Wet Bescherming Persoonsgegevens.
  • We gebruiken jouw gegevens alleen voor deze proef.
  • Je gegevens worden tijdelijk opgeslagen in een strikt beveiligde omgeving.
  • Jouw biometrische gegevens worden voor onderzoek en analyse van het systeem maximaal bewaard tot het einde van de proef (uiterlijk 1 september 2018).
  • Je kunt je gegevens altijd inzien of verwijderen voor het einde van de proef. Zie hiervoor de toelichting in de onderstaande vragen.

Kan ik de gegevens inzien die jullie van mij hebben geregistreerd?

Ja dat kan bij de registratiekiosk op Schiphol. Als je ons via privacy@schiphol.nl een e-mail stuurt, dan nemen wij contact met je op.

Hoe lang bewaren jullie mijn gegevens?

We bewaren je gegevens tot het einde van de proef. Dat is uiterlijk 1 september 2018. Daarna worden alle persoonsgegevens verwijderd.

Kan ik mijn gegevens eerder uit jullie systeem laten verwijderen?

Je kunt je gegevens op elk gewenst moment uit het systeem laten verwijderen. Stuur ons een mail via privacy@schiphol.nl en wij verwijderen jouw gegevens. Vermeld in je e-mail je paspoortnummer, de verloopdatum en je geboortedatum. We sturen je een bevestiging als we jouw gegevens verwijderd hebben. Dit gebeurt binnen 4 weken.

Wat zijn biometrische kenmerken?

Biometrische kenmerken zijn unieke lichaamskenmerken. Denk aan vingerafdrukken, de iris en het gezicht. Hiermee kun je mensen betrouwbaar identificeren. Bij de proef met biometrische grenspassage wordt gebruikt van gezichtskenmerken (geen iris).

Wat is seamless flow?

Seamless flow betekent dat je met behulp van biometrie soepel langs alle controlepunten op Schiphol gaat. Ben je eenmaal geregistreerd dan kun je je paspoort en instapkaart in je tas laten en identificeer je je telkens met je gezicht. Bijvoorbeeld bij het afgeven van je bagage, bij het passeren van de grens en bij het boarden.

Worden er nog meer proeven gedaan met biometrie op Schiphol?

Schiphol en haar partners testen in 2017 verschillende onderdelen van seamless flow. In februari 2017 zijn we samen met KLM gestart met een proef met biometrisch boarden. Zie schiphol.nl/biometrischboarden.

Welke partijen zijn betrokken bij seamless flow?

Seamless flow is een programma dat in nauwe samenwerking wordt uitgevoerd tussen de ketenpartners Schiphol, de Koninklijke Marechaussee, het ministerie van Defensie, het ministerie van Veiligheid & Justitie, Douane en KLM. Ook de leveranciers Vision-Box en Scarabee zijn partners binnen dit programma.