Blog - Estafette in de lucht

Als ik mensen vertel dat ik luchtverkeersleider ben, dan hoor ik 9 van de 10 keer: “Wow, dan werk je dus in de toren op Schiphol!” Veel mensen weten dat wij vanuit de verkeerstoren het vliegverkeer begeleiden in het landen en opstijgen. Maar gedurende de reis doen we veel meer!

Door: Luchtverkeersleider Lianne

Estafette

Eigenlijk kun je ons werk vergelijken met een estafette. Het stokje dat we doorgeven is in ons geval een vliegtuig. We werken in drie teams om samen het vliegtuig naar Schiphol of de landsgrens te brengen: Tower, Approach en Area Control Center (ACC). Ieder team is verantwoordelijk voor een eigen stuk van de route en perfecte samenwerking is cruciaal om het ‘stokje’ goed over te dragen.

Mooiste uitzicht van Schiphol

Slechts één van die drie teams zit fysiek in de verkeerstoren op Schiphol en dat is natuurlijk het team met de naam Tower. In dit team werken continu zo’n acht collega’s die vliegtuigen begeleiden bij het taxiën, opstijgen en landen op Schiphol. Dat doen wij voornamelijk op basis van wat we vanuit de toren kunnen zien. Daarom móét dit team wel op de werkplek zitten met het mooiste uitzicht.

Vanaf de radar

Alle andere luchtverkeersleiders die het vliegverkeer van en naar Schiphol regelen, zitten in ons hoofdkantoor op Schiphol-Oost. Daar hebben we een zaal vol werkplekken met radarschermen, waarvandaan we de vliegtuigen verder begeleiden tijdens hun reis. Approach begeleidt de vliegtuigen in een straal van 50 kilometer rond Schiphol en tot een hoogte van 3 kilometer. Daarna wordt het stokje overgedragen aan de collega’s van het Area Control Center (ACC) , die de vluchten tot een hoogte van 8 kilometer, via de ‘snelwegen’ in de lucht begeleiden. Bij de Nederlandse landsgrenzen geven zij het stokje door aan aangrenzende verkeersleidingcentra, zoals bijvoorbeeld de Belgische of Duitse luchtverkeersleiding.

Topsport

En net als een estafette, is ook het begeleiden van vliegtuigen echt topsport. Wekelijks vliegen er zo’n 10.000 vliegtuigen van of naar Schiphol. Het is en blijft geweldig om zoveel vliegtuigen vol met reizigers veilig te laten landen en vertrekken. En dat doe je door perfect samen te werken, met elkaar, maar zeker ook met de piloot. Dat is elke keer weer een uitdaging en dat maakt mijn werk zo leuk.

Kunnen we je ergens mee helpen?

Veelgestelde vragen Contact