Biometrisch boarden: Boarden met je gezicht

In 2017 doet Schiphol in samenwerking met KLM een proef met 'biometrisch boarden'. Als je deelneemt aan de proef, dan kun je eenmalig voor je reis boarden zonder je instapkaart te laten zien. Je gaat snel en eenvoudig aan boord van het vliegtuig via een apart poortje dat je herkent aan je gezicht. De eerste fase van de proef duurde tot juli en vond plaats bij Gate F6. In de drukke zomermaanden wordt er niet getest aan de gate.

Hoe werkt biometrisch boarden?

Om boarden met je gezicht mogelijk te maken, moet je je eerst registreren. In het wachtgebied bij de gate staat een speciale registratiekiosk waar je dit kunt doen. Bij het registreren scan je je paspoort, je instapkaart en je gezicht.

Als jouw stoelrij aan de beurt is om te boarden, dan maak je gebruik van het self-service poortje, direct naast de servicebalie. Je hoeft niet in de rij te staan met de andere passagiers. De camera maakt een scan van je gezicht en vergelijkt deze met de scan die is gemaakt bij de registratiekiosk. Bij akkoord gaat het poortje open en kun je aan boord van het vliegtuig gaan.

Wie kan deelnemen?

Deelname aan de proef met biometrisch boarden is geheel vrijwillig. Er zijn wel een paar voorwaarden. Je kunt deelnemen als je:

  • boven de 18 bent;
  • in het bezit bent van een biometrisch paspoort, te herkennen aan de chip-afbeelding op de voorkant;
  • reist met KLM via gate F6.

Waarom doen we deze proef?

Deze proef is één van verschillende testen die Schiphol doet in samenwerking met partners om het reisproces op de luchthaven verder te vergemakkelijken. Door te vernieuwingen door te voeren, willen we het mogelijk maken dat je in de toekomst van de vertrekhal naar het vliegtuig loopt zonder nog je instapkaart of paspoort te laten zien.

Meer informatie

Wil je weten hoe we omgaan met jouw gegevens, hoe het zit met jouw privacy of heb je andere vragen? Uitgebreide informatie over biometrisch boarden vind je hier:

Contact

Heb je vragen, stuur ons dan een e-mail via biometrics@schiphol.nl. Heb je meegedaan aan de proef, dan kun je ons via dit adres ook laten weten hoe je het ervaren hebt. Dat stellen we zeer op prijs.