Airlineproces: Beter één in de lucht, dan tien op de grond

Niet alleen de jaarlijkse 71 miljoen passagiers zijn Schiphols klanten; we doen het óók voor alle 88 luchtvaartmaatschappijen die hier landen en stijgen. Die willen allemaal hetzelfde: zo kort mogelijk aan de grond staan en zo veel mogelijk slots toegewezen krijgen. Wat komt er eigenlijk kijken bij het airlineproces?

Wie doet wat

De luchtvaartmaatschappijen oftewel airlines zijn dus klanten van Schiphol. Van welke diensten maken ze precies gebruik? De platformen en landingsbanen, wegen en parkeerterreinen, de passagiersbruggen, het terminalgebouw en het bagagesysteem. Al die voorzieningen zijn eigendom van de luchthaven, die ook verantwoordelijk is voor het onderhoud.

Landen, omdraaien, opstijgen

Staat een vliegtuig op de grond, dan levert dat een airline niets op. De turnaround time – de tijd tussen het landen en opstijgen – moet zo kort mogelijk zijn. Passagiers en bagage uit het vliegtuig, bijtanken, schoonmaken, catering uit- en inladen, nieuwe passagiers en bagage het vliegtuig in: al die grondhandelingen worden zo snel mogelijk uitgevoerd – vaak zelfs tegelijkertijd.

Sleepdienst

Eén van de laatste acties op de grond is de pushback. Als het vliegtuig klaar is voor vertrek, rijdt de piloot het toestel niet eigenhandig van de gate naar de startbaan. Hij krijgt hulp van een tugdriver. Die sleept (of duwt) het vliegtuig met een speciale pushback-truck naar achteren en draait het in de goede richting. Het grootste en zwaarste exemplaar van Schiphols 43 sleepwagens weegt 34,5 ton en heeft 650 pk. Een kleine wagen met enorm veel kracht!

Gebruiken of verliezen

Maar voordat maatschappijen op Schiphol hun pitstop kunnen maken, moeten ze iets anders regelen: een slot bemachtigen. Slots geven een luchtvaartmaatschappij het recht om op een bepaald tijdstip te landen of op te stijgen. Twee keer per jaar verdeelt een slotcoördinator onze slots over de airlines. Daarbij geldt ‘use it or lose it’: gebruik je als luchtvaartmaatschappij minder dan 80 procent van je toegewezen slots, dan verlies je automatisch die plekken.