Onderweg naar de toekomst: Duurzame energie

Zon-, wind- of bodemenergie. Schiphol heeft het allemaal! Op steeds meer plekken zie je zonnepanelen. Onze laatste aanwinst: op het dak van P3, de garage voor lang parkeren. Een groot gedeelte van de Vertrek- en Aankomsthal en bijna alle pieren en gates gebruiken praktisch geen gas meer. Ze worden hoofdzakelijk gekoeld en verwarmd met energie uit de bodem. Als met gas wordt bijgestookt, doen we dat gedeeltelijk met biogas. En wist je dat heel Schiphol op Nederlandse windenergie draait?

100% Nederlandse windenergie

Vanaf 1 januari 2018 draait Schiphol voor 100 procent op Nederlandse windenergie van Eneco. Wat je daarvan ziet? Niets! Maar wedden dat je nu met een ander gevoel je telefoon oplaadt in de lounge? Wij kopen de duurzame energie in, samen met de drie regionale luchthavens. En omdat veel van onze business partners hun elektriciteit afnemen bij Royal Schiphol Group, verduurzamen wij ook hun energievoorziening.

Warmte-koudeopslag op de luchthaven

De B-, D, E-, F- en G-pier hebben een warmte-koudeopslag (WKO). Dit is een duurzaam systeem dat energie in de vorm van warmte en koude opslaat in de bodem. Dat gebruiken we voor het verwarmen en koelen van de terminal waardoor we veel minder gas nodig hebben Dit levert een aanzienlijke winst op in de reductie van onze CO₂-uitstoot. Ook het Hilton-hotel, terminal 3 en diverse kantoorpanden beschikken over moderne WKO-installaties, compleet met warmtepompen en droge koelers. De nieuwe A-pier en A-terminal, het mortuarium en HOV busstation knooppunt Noord hebben helemaal geen gasaansluiting meer en draaien voor 100% op bodemenergie.