Buitenschot - Van reductie grondgeluid tot landartpark:

Samen met stichting Mainport en Groen hebben wij aan de noordkant van Hoofddorp een bijzonder gebied ontwikkeld. Buitenschot is een 'Landartpark' waar recreatie, kunst en reductie van grondgeluid op een bijzondere manier met elkaar verweven zijn.

Hiervoor hebben wij ook nauw samengewerkt met bewonersvereniging Hoofddorp-Noord en de gemeente Haarlemmermeer.

Recreatieve voorzieningen in 'Het Groene Carré'

Buitenschot ligt aan de noordkant van Hoofddorp. Het maakt onderdeel uit van 'Het Groene Carré' in de Haarlemmermeer. Dit is een raamwerk van groengebieden rondom Schiphol en de Polderbaan. Het gebied (33 hectare groot) is van de Stichting Mainport en Groen. Deze stichting investeert in recreatieve voorzieningen en groen voor inwoners en bezoekers van het gebied rond Schiphol.

Recreatie en kunst

Landartpark Buitenschot wordt voor een groot deel gevormd door grondribbels. Hierdoor ontstaat een uniek parklandschap met doorkijkjes, lange zichtlijnen en beschutte plekken. Het ontwerp maakt het park zelf tot een vorm van kunst, maar kunst maakt ook onderdeel uit van het park. Beeldend kunstenaar Paul de Kort ontwierp speciaal voor Buitenschot een tweetal kunstwerken. Met deze kunstwerken heeft hij de betekenis van geluid en geluidsgolven zichtbaar en een beleving weten te maken. Leuk voorbeeld is het 'Luisterend Oor'. Op twee piramides staat een parabolische schotel. Wie in het brandpunt van deze parabool staat, neemt omgevingsgeluiden versterkt waar.

Kunstzinnige reductie van grondgeluid

Bijzonder aan de grondribbels in Buitenschot is, dat ze een dubbele functie hebben: naast kunstzinnig zijn, dragen ze ook bij aan de reductie van grondgeluid. De grondribbels maken onderdeel uit van een breder plan 'Landschapsontwerp' van Schiphol. Dit innovatieve idee is ontwikkeld door TNO.

Een multifunctioneel publiek park

Landartpark Buitenschot is aangelegd voor inwoners en bezoekers van het gebied rondom Schiphol. Er ligt een wandelpad, een fietspad en langs de rand een ruiterpad. In het park is ook een hondentrainingsveld gepland. Voor bezoekers met de auto is er een parkeerplaats aan de noordwestkant van het park.