Onderweg naar de toekomst: Alternatieve brandstoffen

Naast vlootvernieuwing en een efficiëntere vliegoperatie, is duurzame brandstof een noodzakelijk alternatief voor de luchtvaart om op korte termijn haar CO2-uitstoot significant te reduceren. Om de productie op te voeren bouwt SkyNRG, in nauwe samenwerking met KLM, in Delfzijl een speciale raffinaderij voor duurzame vliegtuigbrandstof. Vanaf 2022 zal de fabriek 100.000 ton duurzame brandstof produceren en als bijproduct 15.000 ton duurzame propaan per jaar.

Een andere alternatieve brandstof is synthetische kerosine. Hiernaar wordt momenteel op Rotterdam The Hague Airport onderzoek gedaan. Ook de ontwikkelingen rond elektrisch vliegen staan niet stil. Er zijn al meerdere elektrische vliegtuigen voor 2 tot 4 personen in de lucht!

Biokerosine

KLM is een van de luchtvaartmaatschappijen die al vliegt op biofuel. Om de productie van biofuel verder op te voeren wordt in Delfzijl door SkyNRG de eerste duurzame brandstoffabriek in Europa gebouwd. Schiphol investeert in deze fabriek. Als de fabriek gaat produceren, neemt KLM de eerste tien jaar 75.000 ton duurzame brandstof per jaar af.

Synthetische kerosine

Synthetische kerosine is, naast biokerosine, een belangrijke stap op weg naar een CO2 neutrale luchtvaart. Op Rotterdam The Hague Airport, onderdeel van Royal Schiphol Group, wordt hier momenteel onderzoek naar gedaan. Het gaat om duurzame brandstof gemaakt van CO2, water en elektriciteit. Uiteindelijk moet de studie leiden tot de bouw van een kleine installatie op het luchthaventerrein van Rotterdam The Hague Airport.

Elektrisch vliegen als alternatief

Zoals Tesla de automarkt wakker schudde met een elektrische auto, zo zijn er ook fabrikanten die dat doen voor de vliegtuigmarkt. Diverse partijen onderzoeken wat de mogelijkheden en onmogelijkheden zijn van elektrisch vliegen. Er zijn nu al elektrische vliegtuigen voor 2 tot 4 personen. Tussen 2030 en 2035 worden er vliegtuigen verwacht die tot 1000 km elektrisch kunnen vliegen met 100 personen aan boord. Ook voor vliegscholen zijn elektrische toestellen interessant: lessen op elektriciteit is goedkoper dan op fossiele brandstoffen.