Nieuws: We maken werk van het weren van lawaaiige vliegtuigen

Hoe stiller hoe beter. De meest lawaaiige vliegtuigen zorgen tenslotte voor bovengemiddeld veel geluidshinder in onze omgeving. Daarom willen we dit soort toestellen in de toekomst verbieden op Schiphol en daar werken we samen met diverse partijen aan. Met de minister van Infrastructuur & Waterstaat bijvoorbeeld, die bestaande regelgeving aan wil passen. En daar kan jij ook je mening over geven.

Gepubliceerd op: 27 juli 2023

Dankzij vlootvernieuwing en ons vernieuwde havengeldsysteem (waarbij luchtvaartmaatschappijen minder betalen als ze met stillere en schonere toestellen naar Schiphol komen en meer als ze met luidruchtige en vervuilende toestellen komen) is het aantal ‘marginaal conforme’ vliegtuigen zoals we lawaaiige toestellen ook wel noemen, al flink gedaald.

Oudere vrachtvliegtuigen

Het liefst zouden we dit soort toestellen helemaal weigeren op onze luchthaven. Maar volgens de Nederlandse wet mogen we dat op dit moment niet. En daar wil minister Harbers nu iets aan doen.

Hij heeft het voortouw genomen om op grond van een Europese verordening een wijziging toe te voegen aan de wet. Hierdoor kan Schiphol in de toekomst nieuwe maatschappijen die met dit soort lawaaiige toestellen willen gaan vliegen de toegang tot de luchthaven ontzeggen. Dat gebeurt dan via de capaciteitsdeclaratie, waarin we ieder jaar aangeven hoeveel vluchten er met welk type vliegtuig in een seizoen mogen plaatsvinden. Deze maatregel is ook onderdeel van ons Minder Hinder-programma.

Geef je mening

Wil jij hier graag over meepraten en de minister laten weten hoe je over deze wijziging denkt? Doe dan mee aan de internetconsultatie die momenteel loopt over dit onderwerp. Je kunt tot en met 16 augustus je mening geven.

We zijn er nog niet

De wijziging van de minister is een mooie stap maar wat ons betreft zijn we er hiermee nog niet. Want zoals gezegd gaat deze maatregel alleen over zogenaamde ‘new entries’ en dus niet over lawaaiige toestellen van maatschappijen die nu al vliegen op onze luchthaven.

Daarom willen we nog een stap verder gaan en vanaf 2025/2026 de maximaal toegestane geluidsnormen overdag en in de nacht verscherpen. Zo stimuleren we het gebruik van stillere vliegtuigen en neemt de hinder in de omgeving verder af. Het aanscherpen van de geluidsnormen is één van de acht keuzes die we onlangs bekendmaakten op weg naar een stiller, schoner en beter Schiphol.