Nieuws: Varkens helpen om land naast Polderbaan vogelvrij te houden

Ken je deze leukerds al? Op het land tussen de Polderbaan en de Zwanenburgbaan lopen sinds kort 20 varkens. Zij helpen de oogstresten van de pas geoogste suikerbieten op te eten, zodat er geen vogels op af komen. Dat betekent een lekkere maaltijd voor de varkens en hopelijk minder vogels die te dicht bij de vliegtuigen komen.

Gepubliceerd op: 4 oktober 2021

Proef met varkens

Deze proef met varkens wordt uitgevoerd samen met het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat, Buitengewone Varkens en RVR Loonbedrijf. De komende weken wordt de vogelactiviteit bij het gebied met de varkens vergeleken met een referentieperceel zonder varkens. Aan de hand van een speciale vogelradar, die voor het hele Schipholgebied in kaart brengt waar vogels vliegen, en visuele waarnemingen wordt het succes beoordeeld.

Vogels weren

Om de vliegveiligheid zo optimaal mogelijk te houden, neemt Schiphol al structureel verschillende maatregelen om vogels van de vliegtuigen weg te houden. Op de luchthaven wordt vogelactiviteit in de gaten gehouden door 20 zogeheten ‘bird controllers’. Zij zijn 24 uur per dag in het landingsterrein bezig om de vogels te verjagen uit de buurt van de start- en landingsbanen. Dit wordt gedaan met verschillende technieken, variërend van speciale geluiden tot het gebruik van laserstralen. Verder wordt het start- en landingsterrein zo onaantrekkelijk mogelijk gemaakt voor vogels, onder andere door het gebruik van speciale grassoorten.