Nieuws: Terugblik op geïmplementeerde Minder Hinder maatregelen

Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) en Schiphol zetten zich het hele jaar in om de geluidshinder door het vliegverkeer in de omgeving van de luchthaven te beperken. Inmiddels zijn er inmiddels 9 van de maar liefst 44 hinderbeperkende maatregelen gerealiseerd. We blikken terug op twee mooie hinderbeperkende maatregelen die in de omgeving merkbaar zijn: Landen met gps-navigatie en De bocht bij Uitgeest.

Gepubliceerd op: 14 december 2022

Landen met gps-navigatie

Dankzij gps-navigatie is het mogelijk om bij voldoende zicht op iedere landingsbaan de eindnadering in te zetten. Dit kan dus ook wanneer het instrument landingssysteem van een baan niet beschikbaar is. Hierdoor kunnen vliegtuigen blijven landen op de banen die relatief gezien de minste geluidshinder opleveren. Bovendien is gps-navigatie een randvoorwaarde voor andere hinderbeperkende maatregelen.

Lees meer over landen met gps-navigatie op LVNL.nl.

De bocht bij Uitgeest

Sinds 14 juli dit jaar is er een nieuwe vaste nachtelijke naderingsroute naar de Polderbaan waarbij vliegtuigen zoveel mogelijk met een bocht om Uitgeest heenvliegen. Dit vermindert geluidshinder in de nacht voor bewoners van Uitgeest, Castricum, Heemskerk en Beverwijk. Het vliegen om woonkernen heen is mogelijk dankzij een innovatieve techniek waardoor vliegtuigen bij de nadering naar de landingsbaan in bochten kunnen vliegen in plaats van alleen maar rechtuit.

Lees meer over de Bocht bij Uitgeest op LVNL.nl.

Meer hinderbeperking

Op minderhinderschiphol.nl/maatregelen vind je een overzicht van alle maatregelen die Schiphol en LVNL op dit moment in behandeling hebben. Ook zie je welke maatregelen al zijn gerealiseerd.