Nieuws: SLS versterkt jouw leefomgeving

Wat hebben een vernieuwd dorpshart in De Kwakel, een gerenoveerd dorpshuis in Burgerveen en een voormalig voetbalterrein in Aalsmeer dat is heringericht als park en recreatiegebied met elkaar gemeen? Het antwoord is de Stichting Leefomgeving Schiphol.

Gepubliceerd op: 6 juni 2023

Een internationale luchthaven om de hoek kan heel handig zijn. Maar de realiteit is dat je als omgeving ook te maken hebt met beperkingen en (geluids)belasting. Die omgeving komt dus redelijkerwijs in aanmerking voor aanvullende voorzieningen om de leefbaarheid in stand te houden of zelfs te verbeteren.

Met bewoners en gemeenten

Daarom is in 2008 de Stichting Leefomgeving Schiphol (SLS) opgericht. Doel van de stichting is het bevorderen van de kwaliteit van de woon-, werk- en leefomgeving in de Schipholregio, en dan specifiek het gebied binnen de zogenaamde 20 Ke-zone. Er wordt geïnvesteerd in projecten en voorzieningen in die gebieden en gemeenschappen waar de geluidsbelasting het hoogst is, hinderbeperkende maatregelen niet meer mogelijk zijn en waar ruimtelijke beperkingen gelden vanwege de nabijheid van Schiphol. Dat doet SLS niet op eigen initiatief maar in samenwerking met bewoners en gemeenten. Schiphol is samen met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de provincie Noord-Holland financier van SLS.

Individueel programma

Een belangrijke taak van SLS is mensen helpen die veel overlast van vliegverkeer van en naar Schiphol ervaren. Het gaat dan om individuele situaties waarbij een omwonenden in een voor hun onleefbare situatie zitten. Er wordt samen met de mensen gekeken of er een oplossing mogelijk is die de situatie verbetert. Vaak zijn dat isolerende maatregelen. De stichting helpt ook bij herstel van vortex-schade.

Gebiedsgericht programma

Een tweede belangrijke taak is het in samenwerking met bewoners, gemeenten en particuliere instanties verstrekken van subsidies aan grote en kleine projecten die de leefbaarheid verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan een voormalig voetbalterrein in Aalsmeer dat opnieuw is ingericht als park en recreatieterrein, een renovatie van het dorpshuis in Burgerveen of de vernieuwing van het dorpshart van De Kwakel. De subsidies voor grote gebiedsgerichte projecten zijn overigens inmiddels vergeven. Je kunt via het Initiatievenfonds nog wel aanvragen doen voor kleine projecten en initiatieven.

Innovatie

Tenslotte subsidieert SLS onderzoeken en pilots op het gebied van innovatie en technologische ontwikkelingen die de leefbaarheid helpen verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan onderzoek naar geluidadaptief bouwen (Fieldlab) of nieuwe technieken op het gebied van geluidsisolatie (DeNoize).

Voorwaarden

Om voor hulp vanuit SLS in aanmerking te komen, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Dat betekent onder meer dat, naast dat je in de Schipholregio moet wonen, de ervaren overlast aantoonbaar moet zijn en dat die niet te voorzien was toen je de woning betrok. Wil je meer weten over de SLS en wat de stichting mogelijk voor jou kan betekenen? Kijk dan op de website of neem contact op via 020 405 61 00 of info@leefomgevingschiphol.nl.